На Вінниччині викрили шахрайський call-центр, працівники якого ошукували фермерів

Поліція викрила злочинне угрупування, працівники якого ошукали українських фермерів більш ніж на 2,5 мільйони гривень. Зловмисники використовували базу даних фермерських господарств та обманним шляхом отримували від них матеріали, кошти та зерно.

Про це повідомляє Департамент комунікації Національної поліції України.

"Зловмисники мали базу даних фермерських господарств всіх областей України, які хотіли продати зерно, купити паливно-мастильні матеріали чи придбати мінеральні добрива. Аферисти видавали себе за клієнтів, але оплату чи відправку товару, яка передбачалась договорами, не здійснювали. Щоб надати своїм діям правдивого вигляду, шахраї придбали декілька суб’єктів господарювання з необхідними видами діяльності, уклали договір з оператором SIP-телефонії та орендували спеціальне офісне приміщення. Звідти телефонували потенційним жертвам та розсилали SMS-повідомлення з пропозицією продати їм необхідні для збору урожаю товари чи навпаки придбати у них зернові, з подальшим відтермінуванням оплати", - зазначають правоохоронці.

Шахраї укладали угоди з потерпілими на купівлю зерна та продаж необхідних для збору урожаю товарів, але не виконували своїх зобов'язань. Вони не відвантажували добрива та паливно-мастильні матеріали та не перераховували гроші за отримане зерно. 

Замість цього вони продавали крадене зерно і обготівковували отримані шахрайським шляхом кошти. Після тривалих обіцянок і затримок з виконанням угод, вони взагалі переставали відповідати на дзвінки. 

"Оперативники Департаменту карного розшуку Нацполіції встановили п’ятьох учасників організованої злочинної групи. За місцями їх проживання та роботи поліцейські провели 17 санкціонованих обшуків на території, зокрема м. Києва, Київської та Вінницької областей. Відтак правоохоронці вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнові записи та інші речові доказами злочинної діяльності", - йдеться у повідомленні.

Фігурантам оголосили про підозру за шахрайство, вчинене організованою групою у великих розмірах, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 5 ст. 190 Кримінального Кодексу України. За скоєне їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі. Процесуальне керівництво в провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора.



Переглядів: 338
Поширень: 0

Останні новини