Минулого тижня ми висвітлювали історію вінницького коваля, який розповів про особливості своєї професії. Сьогодні хочемо вас познайомити з не менш унікальним професіоналом, який займається виготовленням солодощів. Як їх робити та чим вони особливі, ми розпитали безпосередньо у майстра солодкої справи. Олександр Сулима – вінничанин, 34 роки, виявив схильність до кулінарії досить давно, але зробити захоплення справою життя вирішив завдяки напутньому слову дружини.
- Розкажіть, як зацікавилися такою непересічною професією?
- Моя дружина має власний бізнес – стоматологічну клініку, а я хотів скомбінувати хобі з прибутком, тому вибрав відкрити кондитерську.
- А де ви навчались кондитерським навикам?
- Пройшов навчання в кулінарній академії Ектора Браво, а зараз продовжую вчитись у французькій інтернаціональній школі. На літо я планую підвищити кваліфікацію та поїхати на навчання у Францію.
- Розкажіть з чого виготовляєте солодощі?
- Виготовляю повністю все з натуральних інгредієнтів. Наскільки я знаю, у Вінниці такого практично немає. В моїх десертах використовується мінімум бісквітів, а більше смачної начинки. Для виготовлення підбираю більше екзотичні фрукти – манго, маракуйю, личі. Українські ягоди і фрукти також, звісно, присутні – це полуниця, малина. Замовляю деякі продукти з-за кордону.
- Як ви вважаєте, що найскладніше в роботі кондитера?
- Все складно! Часом не виходить щось зробити, тому що тебе відволікли чи зателефонували. Всьому треба приділяти максимум уваги і мати велике терпіння.
- Чи залежить ваша робота від натхнення і настрою?
- Так, звісно! Я переконався, що коли в тебе не виходить щось, то краще півгодини відпочити. Буває, якщо не виходить деталь, то потім буде забракований весь виріб.
- Що робите з солодощами, які невдало вийшли?
- В мене дружина і дитина солодкоїжки, тому вони полюбляють кондитерські вироби у будь-якому вигляді. Головне – щоб смаколики були приготовленими.
- Чи є у Вінниці спільнота кондитерів?
- Взагалі є форуми кондитерів, але у Вінниці такої тусовки не зустрічав. В Києві є виставки кондитерів, які я часом відвідую.
- Які цілі на майбутнє Ви собі ставите?
- Хотів би зробити мережу кондитерських по Вінниці. Планую також навчати людей цій справі. От до Дня св. Валентина думаю зробити майстер-клас для новачків, які хотіли б дивувати своїх коханих незвичними солодощами.