У минулому році у Вінниці зареєстровано 10 випадків отруєнь дикорослими грибами, постраждало 15 людей. У цьому році випадків отруєння грибами не зареєстровано. Для того, щоб убезпечити себе та своїх рідних від отруєнь, купуючи лісові гриби на ринку, потрібно вимагати від продавців ветеринарно-санітарні довідки . А від придбання цього продукту поза межами ринків взагалі варто відмовитись.
Для того, щоб не допустити отруєнь, фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, ветеринарної медицини, медичних установ, Національної поліції та інших структур проводять профілактичні заходи. Вони контролюють продаж грибів на ринках міста, слідкують за недопущенням торгівлі у невстановлених місцях. З працівниками ринків проводиться роз’яснювальна робота. У заклади громадського харчування направлені листи про заборону використання дикорослих грибів у своїх стравах.
Підвищується ризик отруєння при купівлі грибів у невстановлених для цього місцях. Це стосується й консервованих або сушених продуктів домашнього виготовлення, які не пройшли належної санітарно-ветеринарної експертизи, оскільки після термічної обробки відрізнити їстівні гриби від отруйних практично не можливо.
Фахівці наголошують, що купувати гриби потрібно тільки на офіційних ринках та обов’язково вимагати у продавця ветеринарне свідоцтво. А якщо людина отруїлася, потрібно негайно звертатись до медичних установ. Адже своєчасна діагностика та лікування допоможуть уникнути ускладнень та летальних наслідків.
Як повідомили у Вінницькому міському управлінні ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, у цьому році на території міста Вінниці не зареєстровано випадків отруєння грибами. Однак, за минулий 2019 рік зареєстровано 10 випадків отруєнь дикорослими грибами з 15 постраждалими особами, летальних випадків – не було.
В основному всі підозри на отруєння пов'язані з помилковим збором грибів та недотримання технології приготування страв. Люди, які отруїлися, збирали гриби на присадибних ділянках, в лісах, лісосмугах.
Для довідки
Щоб не отруїтися дикорослими грибами потрібно дотримуватись кілька простих правил.
- Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційнозабруднених територіях.
- Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в грибі, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів. Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
- Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;
- навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
- недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.