Ароматний, свіжозібраний та освячений: мед – головна святкова страва Медового Спасу. У п'ятницю, 14 серпня, відзначають перший з трьох Спасів — Медовий або Маковій.
У цей день віряни східного обряду йдуть до церкви та освячують сезонні фрукти і мед. Несуть на освячення також маковійчики – букети з квітів та різнотрав’я, в які обов'язково вплітали голівки маку. За повір’ям, вони захищатимуть оселю від нечистого.
На святковому столі, приготованому для цього дня, обов'язково повинні бути присутніми страви з маком. Готували також вареники і пироги, які щедро приправляли медом. Трапезу прийнято було починати з млинців з маковою начинкою або ложки меду.
Також на Маковія починається двотижневий Успенський піст.
Не можна прибирати, шити, а також голосно гомоніти. У святковий день також не можна лаятися, навпаки, потрібно побажати всім миру і добра.
Цей день знаменує кінець літа та майбутній початок осені. Слідом за ним, 19 серпня, відзначатимуть Свято Преображення Господа Бога.