Смак правильно звареної кави по гамі відчуттів можна порівняти з описом дорогих колекційних вин або парфумів елітних категорій. Гамма запахів, смаків і неймовірних відчуттів відкривається з кожним ковтком. Природно, процес дегустації не терпить поспіху, лише в належній атмосфері й налаштувавшись на правильний лад, можна відчути всю ту багатогранність, яка таїться в смаку кави. Про те, як пити каву, щоб сповна насолодитися всіма чарами цього старовинного напою — читайте далі правила дегустації кави.
Складність смакового букета залежить від багатьох факторів. На неї впливає регіон, спосіб вирощування, методика очищення зерен від м'якоті плоду, ступінь обсмажування і спосіб приготування самого напою. Не останнє місце займає якість води, і, відверто кажучи, настрій, з яким ви варите цю конкретну порцію кави. Напої, приготовлені з любов'ю й радістю, значно смачніше. Отже, припустимо ароматний напій готовий і ви в компанії друзів і коханих хочете, можливо, уперше в житті, по справжньому насолодитися смаком кави. Сядьте, відкиньте сторонні думки — час відправлятися в подорож.
Чотири кроки дегустації кави
- Понюхайте. Людський нюх здатен відчувати більше трильйона ароматів. Тому для початку глибоко вдихніть, закрийте очі й спробуйте розпізнати, які асоціації й образи викликає запах.
- Відпийте. Великим ковтком, голосно, з неприхованою насолодою, щоб рідина повністю покрила язик, доторкнулася до піднебіння.
- Обміркуйте. Який смак відчуваєте? Наскільки напій щільний, густий, яка його кислотність? Які ще ноти присутні?
- Опишіть. Мабуть, це найскладніший для новачків, але й найцікавіший етап дегустації. Спробуйте висловити словами все те, що відчули. Повірте, у компанії друзів така бесіда може принести неабияку насолоду і зробити вашу зустріч незабутньою, а може і призвести до появи нової традиції. Наприклад, кожну суботу збиратися в компанії на дегустацію кави.
Професійні дегустатори виділяють 4 складових смакового профілю кави:
- аромат;
- консистенцію;
- кислотність;
- смакові характеристики.
Наприклад, від фахівців-дегустаторів кави Starbucks ви почуєте щось на зразок: "Багатошаровий, землистий, помірної кислотності, з яскравими нотками прянощів. Має округлий посмак." Добре звучить, погодьтеся.
Для того, щоб навчиться розпізнавати різні відтінки смаків і ароматів, варто робити порівняння кави. Куштуйте різного походження, бленди, способи приготування, і процес дегустації може стати одним з ваших улюблених хобі й способом пізнавально провести час із друзями. Неважливо, де це буде відбуватися: у кав'ярні або вдома, головне — правильно зварений напій і затишна атмосфера.