У Вінницькій області спостерігається стійка тенденція збільшення обсягів споживання продуктів

Обсяг споживання продуктів харчування населенням є одними з найважливіших показників рівня життя, який являється своєрідним проявом ефективності сільськогосподарської діяльності та її результативності щодо виробництва життєвих благ.

Найбільше населенням Вінниччини в розрахунку на 1 особу за 2017 рік спожито молока та молокопродуктів 201 кг, картоплі – 187 кг, овочів та баштанних продовольчих культур – 171 кг та хлібних продуктів – 114 кг, плодів, ягід та винограду – 58 кг, м’яса та м’ясних продуктів – 54 кг, цукру – 34 кг, риби і рибних продуктів – 11 кг, олії – 12 кг та яєць – 293 шт.

За ряд років спостерігається тенденція до збільшення споживання продуктів харчування області. Зокрема, зросло споживання (в розрахунку на 1 особу) проти 2016р.: риби і рибних продуктів, плодів, ягід та винограду, м’яса та м’ясних продуктів, яєць, хлібних продуктів та картоплі на 13–1%.

Рівень споживання багатьох продуктів харчування в області перевищує показник, який склався в цілому по Україні. Так, по споживанню на одну особу м’яса та м’ясопродуктів Вінницька область у 2017р. посіла 3 місце серед регіонів України, рибних продуктів, цукру, хлібних продуктів, картоплі – 4, плодів, ягід та винограду, яєць та олії – 5, овочів та баштанних – 8, молока та молокопродуктів – 16 місце.

Позитивним також, являється досить високий ступінь калорійності середньодобового раціону населення Вінниччини. Зокрема, серед регіонів України по рівню добової калорійності Вінниччина у 2017 році зайняла 1 місце і переважає середньоукраїнський показник на 10,6%.


Переглядів: 1856
Поширень: 0