Сезон грибів у самому розпалі. Але слід пам’ятати, що велика кількість грибів є отруйними і вживання їх у їжу може привести до трагічних наслідків, іноді до летальних випадків.
За даними Міністерства охорони здоров’я України більшість випадків отруєння грибами відбувається через те, що люди плутають їстівні види з отруйними. Але не слід забувати, що навіть їстівні види грибів несуть небезпеку, тому що вживання неправильно приготованих, перезрілих та несвіжих грибів також загрожують отруєнням.
Як вберегти себе від отруєння грибами:
- Найнадійніший спосіб повністю убезпечитись — взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом;
- Не варто купувати гриби на стихійних ринках. Краще купувати їх в магазинах, теплицях або спеціалізованих кіосках;
- Потрібно уважно оглянути гриби: звернути увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- Збирати потрібно лише добре знайомі гриби. За найменшого сумніву потрібно одразу викинути гриб та не залишати його поряд з іншими;
- Не рекомендується брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- Не можна збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- Не варто збирати гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
- Не можна куштувати сирі гриби;
- Вдома потрібно ще раз ретельно перевірити гриби: всі сумнівні треба викинути;
- Готувати гриби потрібно протягом першої доби після збирання;
- Варити гриби рекомендується не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- Зберігати страви з грибами варто в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння виникають по-різному: як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів.
Симптоми отруєння грибами:
- Різкий біль у животі;
- Блювота;
- Діарея;
- Порушення свідомості й зору;
- Рясне слиновиділення та галюцинації;
- Судоми.
Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили у близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря.
Якщо з’явились перші симптоми отруєння після вживання грибів потрібно:
- Одразу викликати «швидку» за номером 103;
- Спробувати викликати блювання;
- Промити шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, із організмом);
- Пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- Прийняти сорбенти.
Рекомендується також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.
«При появі перших же симптомів отруєння потрібно звернутись до лікаря, – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. – Ні в якому разі не можна займатись самолікуванням, оскільки це може призвести до важких наслідків. Також зазначаємо, що не можна вживати у їжу дикі (вирощенні не промисловим способом) гриби маленьким дітям, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми».