Через перебої з електропостачанням українцям часто доводиться купувати свічки. Різновидів свічок дуже багато, і не тільки за зовнішнім виглядом, а й за матеріалом з якого вони зроблені.
Яку свічку обрати кожен вирішує сам, а от чим вони відрізняються пояснили у dovidka.info.
Свічки з бджолиного воску
- Найбільш екологічні, безпечні та без різкого запаху. Такий віск практично не горить, а тільки плавиться. При горінні не залишає кіптяви.
- Іноді до складу маси додають частку парафіну в строгому процентному співвідношенні, щоб не порушити природні властивості воску. Однак якщо на восковій свічці є горизонтальні тріщини і вона легко кришиться – значить, у ній більше 30% парафіну.
- Коштують такі свічки дорожче за інші через високу вартість сировини. Ціна стартує від від 100 грн за набір тонких (“церковних”)
- Час горіння залежить від розміру, однак найменші з магазину горять до години.
Свічки з рослинного воску (стеаринові)
Стеарин виробляється з різних олій, наприклад, пальмової. Стеаринові свічки легко розпізнати: вони матові, а після згоряння утворюється прозорий шар з малюнком, схожим на сніжинки.
- Свічки з пальмового воску. Твердий і нежирний матеріал. Горить практично без запаху. Однак крихкий – його легко зламати.
- Свічки з соєвого свічного воску. Матово-білого кольору, при нагріванні матеріал стає рідким і прозорим з “молочним” запахом.
- Свічки з кокосового воску. Дорожчі за пальмові і соєві, горять також довше за інші (1 см – до 5 годин) . Однак їх рідко можна знайти у магазинах.
- Такі свічки виділяють концентрований аромат, тому їх рекомендується застосовувати у великих приміщеннях.
- Ціни на свічки з рослинного воску: від 100 грн за свічку малого розміру.
- Час горіння залежить від розміру, однак найменші горять до 45 хвилин.
Парафінові
Парафін – продукт перегонки нафти. Без домішок і без додаткового очищення він має неприємний запах. Є свічки, зроблені з парафіну високого очищення, ті, в які додають ароматизатори.
- Чим більше в складі свічки погано очищеного парафіну, тим більше кіптяви, будуть нерівномірне полум’я і чорний “наліт” під час горіння.
- Зловживати парафіновими свічками, спалюючи їх одну за одною, не варто. Краще робити невеликі перерви та провітрювати приміщення.
- Їхній єдиний плюс – дешево. Ціна на парафінову свічку найменшого розміру стартує від 20 грн.
- Час горіння залежить від розміру, однак найменші згорають за півгодини.
Гелеві свічки
Їх виготовляють з гелеподібних мінеральних олій або гелеподібних синтетичних вуглеводнів. Ці свічки безпечніші, ніж ті, які зроблені з технічного парафіну. Але в гелевих свічках є нюанс – декоративний наповнювач. При згорянні тканина і пластмаса можуть виділяти неприємний запах, до того ж вони легко спалахують і вогонь може стати неконтрольованим. Тому краще купувати гелеві свічки з камінцями, які не займуться.
Час горіння – в середньому 4 години (але залежить від розміру). Середня ціна – 250 гривень.
Як змайструвати свічку власноруч
Свічка тривалого горіння
З однієї воскової свічки довжиною 30 сантиметрів можна змайструвати 6 свічок тривалого горіння, кожна з яких горітиме 10-12 годин.
Що потрібно:
- маленька банка, склянка або чарка з товстим склом
- парафінова свічка
- воскова свічка
- дрібка солі
- олія (рафінована без запаху)
- ніж
- сірники або запальничка
Як зробити:
- Розділіть воскову свічку на кілька частин орієнтовно по 5 сантиметрів.
- На дно ємності крапніть трішки розтопленого парафіну і, поки він не застиг, закріпіть на ньому відрізок свічки.
- Налийте у ємність олію, додайте дрібку солі, яка прибере з олії вологу.
- Свічка довготривалого горіння готова.
Свічка з картоплі
Що знадобиться:
- маленька тарілка (зі скла чи глини)
- картоплина
- імпровізований ґніт – мотузка з натуральної тканини, марлі, бинта чи шнурівка
- олія (рафінована без запаху).
Як зробити:
- Налийте в тарілку орієнтовно 100 мл. олії.
- Виріжте кружальце картоплі завтовшки в 1 сантиметр і зробіть посередині отвір для ґноту.
- І картопляне кружальце, і сам ґніт змастіть олією.
- Протягніть ґніт через картоплю, щоб зверху виступало орієнтовно пів сантиметра.
- Покладіть картоплину в тарілку з олією та підпаліть ґніт.
Орієнтовно 100 мл. олії і 3-5 см. ґноту горітимуть до 6 годин.