Вінничанам нагадують про підвищений ризик холери та кишкових інфекцій влітку

З червня по жовтень в Україні триває сезон підвищеного ризику захворювання на холеру, коли температура навколишнього середовища стає теплою і вологою, що є сприятливими умовами для розмноження холерного вібріону.

В ДУ «Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадують мешканцям Вінниці про небезпеку цієї хвороби, її симтоми та профілактику.

У Вінницькій області фахівці здійснюють постійний епіднагляд за захворюваністю населення на гострі кишкові інфекції, можливістю заносу холери з інших країн, проводяться моніторингові дослідження середовища життєдіяльності людини. Щорічно двічі на місяць досліджуються проби води відкритих водоймищ в місцях масового рекреаційного водокористування та води водопровідних станцій на наявність патогенних холерних вібріонів.

Так, на Вінниччині за період з 1 січня по 30 квітня 2023 року зареєстровано 800 хворих гострими кишковими інфекціями проти 956 випадків за 2022 рік. До яких належать гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельози, холера, черевний тиф та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають низку клінічних проявів. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Впродовж 2023 року був зареєстрований спалах норовірусу на території Могилів – Подільського району, де захворіло 12 осіб, з них 11 дітей до 17 років.

Війна, розв’язана рф проти України, призвела до руйнування водогонів та об’єктів інфраструктури, унеможливила доступ населення до чистої питної води. Ризик поширення інфекційних захворювань, в тому числі холери, збільшується.

Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae.

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Симптоми холери

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

Характерні симптоми холери:

• частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому

людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У

результаті втрати рідини відбувається згущення крові і

зневоднення організму;

• через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові

судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;

• загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні

раковини;

• холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що

супроводжуються нормальною або навіть зниженою

температурою тіла);

• шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже

довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою

(так звані «руки прачки»);

• задишка, різка слабкість.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Профілактика холери

Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

• не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях

стихійної торгівлі;

• не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

• дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед

тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

• використовуйте чисту воду;

• мийте овочі і фрукти перед вживанням;

• ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти

харчування перед вживанням.

Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.

При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

При появі перших симптомів діареї ( проносу):

• терміново розпочинати регідратацію: вживати сольові

розчини (регідрон), при їх відсутності пити багато рідини.

Своєчасна регідратація може врятувати ваше життя.

• Негайно звернутись до найближчого медичного закладу.

Продовжувати пити сольові розчини під час пересування до

медичного закладу.

• Продовжувати годувати дитину грудним молоком, якщо у неї

з’явилась водяниста діарея, навіть під час пересування до

медичного закладу.

Рекомендації для туристів:

1. Не вживати воду для пиття і для побутових цілей (миття

овочів, фруктів, іграшок та інших предметів) з випадкових

джерел;

2. Утриматись від використання льоду для охолодження різних

напоїв;

3. Купатися лише у водоймах, дозволених для організованого

відпочинку. Не полоскати горло і ковтати воду;

4. Не ловити самостійно крабів, мідій, рибу та інші продукти

моря та інших водних об’єктів (озеро, річка);

5. Не вживати сирі і недостатньо термічно оброблені продукти

моря та інших водних об’єктів (озеро, річка)

6. Не вживати харчові продукти, фрукти і овочі, куплені у

вуличних та інших випадкових торгівців;

7. Вживати підкислену ( лимонною кислотою) воду, соки;

8. Регулярно і ретельно мити руки.


Переглядів: 1214
Поширень: 0