Більш як 80% передчасних смертей в Україні стаються не через інфекційні захворювання. Серед факторів ризику — нездорове харчування, тютюнокуріння, вживання алкоголю та нестача фізичної активності.
Про це заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.
За словами міністра, поширеність вказаних факторів ризиків призводить до того, що в Україні один із найнижчих показників тривалості життя в Європі. Щоб змінити ситуацію, потрібно уважніше ставитися до свого способу життя та харчових звичок.
Ляшко додав, що також варто допомогти сформувати здорові звички та прищепити культуру здорового способу життя українським дітям. Зокрема — забезпечення здорового та повноцінного харчування дітей у закладах освіти — це великий крок у цьому напрямку.
Міністр охорони здоров’я відзначив, що Україна за ініціативи Першої леді Олени Зеленської впроваджує реформу харчування в закладах освіти з 2020 року, яка має допомогти дітям сформувати здорові харчові звички вже в дитинстві, що дозволить уникнути проблем зі здоров'ям в майбутньому.
Уже вдалося досягли суттєвих успіхів. Зокрема — затвердити нові нормативи та регламенти, змінити норми та затвердити Порядок організації харчування у закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Для зручності шкіл були розроблені три технологічні моделі організації харчування: кожна обирає зручну для себе модель, яка покликана забезпечити рівний доступ до якісної їжі для всіх дітей.
Створюються кулінарні хаби для навчання кухарів-тренерів, які передаватимуть навички колегам у регіонах. За сприяння першої леді Олени Зеленської та за фінансової підтримки Фонду Говарда Баффета на Київщині та Харківщині будуються фабрики-кухні.