Від початку поточного року Вінницький ліцей №20 прийняв рішення приєднатися до реалізації нового та інноваційного проєкту під назвою "Розумний город", який передбачає вирощування мікрогріну з метою подальшого продажу продукції. Ця ініціатива не лише надає учням можливість вивчати аграрні навички, але й є благодійним внеском в підтримку Збройних Сил України.
Основна ідея проєкту полягає в тому, що частка прибутку від продажу мікрогріну буде спрямовуватися на благодійний фонд, який підтримує Збройні Сили України. Такий підхід допомагає не лише забезпечити фінансову підтримку важливій інституції української оборони, але й формує у школярів патріотичні цінності, відчуття відповідальності за свою країну та усвідомлення важливості оборонних потреб.
Однією з найбільших переваг даного проєкту є можливість для учнів вивчати сільськогосподарські навички з самого початку навчання. Вони здобувають практичні знання про процес вирощування мікрогріну, навчаються доглядати за рослинами та збирати врожай. Цей досвід сприяє їх особистому та професійному розвитку, розвиває в них відповідальність та може стати основою для майбутнього відкриття власного бізнесу.
«Педагогічний колектив спільно з учнями вирішив взяти участь в цьому проєкті, який діє за підтримки посольства Королівства Нідерландів в Україні. Умови участі досить серйозні, фінансові звіти та документація, зокрема і встановлена мінімальна сума, на яку ми повинні продати мікрозелень, аби знову безкоштовно отримати засоби для вирощування мікрогріну», - каже заступниця директора з навчально-виховної роботи Наталя Завгородня.
Як розповіла учасниця проєкту Дарина Турчак, до справи учні ставляться відповідально, оскільки розуміють, що не лише займаються підприємницькою діяльністю, а ще й підтримують українську армію.
«Наразі наша команда складається з п’ятнадцяти учнів, серед яких: десять агрономів, які займаються посівом та доглядом за мікрозеленню, також бухгалтери і маркетологи. Тобто кожен виконую свою не менш важливу функцію, задля спільного результату», - коментує Дарина.
За словами учасників проєкту, мікрозелень, яку вони вирощуватимуть має безліч користі для здоров'я та добробуту:
- висока харчова цінність;
- покращення імунітету;
- збалансований склад поживних речовин;
- підтримка здорового шлунково-кишкового тракту;
- зниження ризику серцево-судинних захворювань.