- Агава — улюблена рослина Михайла Коцюбинського. Вона прикрашає музей-садибу письменника вже не одне десятиліття.
- Аби вберегти екзотичну рослину від морозів, восени її ховають до будинку, навесні висаджують у відкритий ґрунт.
Красиві агави, очолювані найстарішою в нашому саду "королевою", яка вже перевищила 70-річний вік, знову радують очі відвідувачів садиби Михайла Коцюбинського у Вінниці. 4 квітня відбулося традиційне весняне висаджування агав, яке стало додатковою прикрасою цього відомого місця. Про це повідомляють у музеї.
Агава — родзинка садиби Михайла Коцюбинського. Саме її багато років тому письменник побачив на острові Капрі, яку згодом описав у своєму творі «На острові»:
«Завжди хвилююсь, коли бачу агаву: сіру корону твердого листу, зубатого по краях і гострого на вершечку, як затесаний кіл… Бо така таємниця агави: вона цвіте, щоб умерти, і умирає, щоб цвісти».
Оскільки агава — рослина теплолюбива, то перезимувати на подвір’ї в саду вона не може, бо ж просто загине від холодів. Тому дбайливі садівники музею-заповідника щоосені пересаджують її у горщики і заносять до будинку. Лише навесні, коли немає ризику заморозків, агаву знову повертають на її місце у саду.
За словами працівників музею, наш клімат несприятливий для цвітіння агави. Якби рослина зацвіла, то після того загинула б, така її природа.
До речі, за життя Михайла Коцюбинського агави в саду не було. З’явилася вона вже тоді, коли облаштували музей-заповідник, в 1925 році. Письменник привіз екзотичну рослину з острова Капрі і вирощував її в другому своєму домі, в Чернігові. У Вінницю, майже сто років тому, агаву привіз його брат, Хома Коцюбинський, який став першим директором музею класика.