10 цікавих фактів про кухонні ножі

Кухонні ножі є найпоширенішим інструментом, який можна знайти в усіх домівках, але мало хто може розповісти про них багато. Більшість людей знають, як користуватися ножем, і вважають, що більшого їм і не треба. Насправді ця думка дуже далека від істини. Завжди є чому навчитися і що нового дізнатись. Навіть коли мова йде про таку звичайну річ як кухонні ножі. Ми розкажемо вам трохи цікавих фактів, що дозволять вам використовувати ваші ножі ефективніше.

Ми підібрали десять цікавих фактів про кухонні ножі.

1. Якщо хочете нарізати цибулю без зайвих проблем, завжди беріть ваш найгостріший ніж!

Нарізання цибулі часто перетворюється на справжній стрес. Бо нікому не подобається через це плакати. Може це й не трагедія, але ж все одно неприємно! 

Однак плакати не обов’язково, якщо ви використаєте для нарізання цибулі свій найгостріший ніж! Але ніж має бути насправді гострим!

Це спрацює тому, що коли ви нарізаєте цибулю, в її тканинах руйнуються клітини і у повітря виділяється фермент тиопропанол-синтаза, також відомий у західній популярній літературі як “синтаза сльозоточивого фактора”. Цей фермет дуже летючий і, до того ж, є подразником, який при контакті з очима викликає відчуття печії та рефлекторне виділення сліз. Цей рефлекс є захисним механізмом, який спрацьовує чисто автоматично. 

Гострий ніж допоможе зробити рівний охайний розріз, який менше пошкодить клітинні стінки цибулі, що приведе до помітно меншого виділення ферменту у повітря.

2. Гострі ножі куди безпечніші за тупі

Хоча це може здатися дивним, правда полягає в тому, що чим гостріші ножі, тим безпечніші вони у використанні. Так відбувається насамперед тому, що саме гострий ніж ріже так, як ви очікуєте, чим дозволяє виконувати роботу швидко та з точністю. 

Якщо ви працюєте тупим ножем, під час роботи вам доведеться більше натискати на нього, щоби той різав. Можливо, вам навіть доведеться повторювати надрізи, тому що вам не вдасться розрізати інгредієнти з першого разу. Ви швидше втомитесь та вже не будете контролювати свої рухи так, як треба. Вже це само собою небезпечно.

Але гірше за все те, що тупий ніж, наскочивши на щось тверде (наприклад на невелику кістку, хрящ чи сухожилок або на тверду серцевину овоча) може зненацька змінити траєкторію свого руху та різко зіскочити кудись вбік. А це вже по-справжньому небезпечно.

3. Не шкребіть лезом по дошці!

Часто ми бачимо у рекламі та кулінарних шоу, як кухар збирає ножем нарізані шматочки, що лежать на обробній дошці. Краще цього не робити. Більшість кухонних ножів на нашій кухні зроблені з доволі м'якої нержавіючої сталі. Якщо ви будете скрести по дошці ножем у напрямку поперек його леза, ви можете зім`яти ріжучу кромку, ніж затупиться та вам прийдеться правити його на мусаті. Також при цьому ви можете ще й пошкодити дошку. У подряпини на її поверхні буде набиратись бруд, що не гігієнічно та зовсім не красиво.

Найкраще, що ви можете зробити, це взагалі не використовувати ножі, щоб згрібати інгредієнти. Замість цього використовуйте лопатку або скребок для тіста. У крайньому разі переверніть ніж та загрібайте нарізані шматочки обухом. 

Якщо ви вже використовували свій ніж таким чином, перевірте його на наявність можливих пошкоджень і краще не використовуйте його так знову.

4. Посудомийна машина і кухонний ніж – погана пара

Сучасний кухонний ніж – це добре налаштований ріжучий інструмент, виготовлений із високоякісних матеріалів. Якщо за ним доглядати, він прослужить вам довгі роки (або навіть не усе життя). Одночасний вплив високої температури та хімічних речовин під час миття у посудомийній машині призведе до розбухання руків'я ножа та погіршення якості сталі леза. Постійне миття в посудомийній машині з часом обов’язково зробить ваш ніж остаточно тупим, а руків`я його може просто відвалитись.

Краще мийте ваші ножі вручну. Так ви значно продовжите строк їхнього активного “життя”. Ми не радимо вам мити ножі у посудомийній машині, якщо навіть продавець або виробник кажуть, що це можна робити. Повірте, краще не треба.

5. Залишати ніж у воді надовго – погана ідея

Часто люди, коли вони зайняті на кухні, не миють кухонне приладдя одразу, а просто залишають його лежати у воді. Хоча часто на це є вагомі причини (наприклад – замочування залишків, які важко видалити одразу, або просто нестача часу) довге перебування у воді деяких інструментів скоріш може їх зіпсувати, чим очистити. 

Ножі та будь-яке металеве обладнання, яке у вас є, часто буває схильне до іржі, або може мати деталі, що тримаються завдяки клею. Зрозуміло, що довге перебування у воді для них небезпечне. 

Довге перебування у воді може спричинити накопичення бактерій у дерев’яних або композитних руків'я, що може призвести до перехресного забруднення.

І саме погане що може статися, ви поріжете руку схопивши лезо ножа у мутній воді. Отримання поранень у такому біологічно небезпечному середовищі – не найкраще з того, що може статися з вами на кухні.

6. Виберіть правильний набір ножів

mqaDOpuMZDVPXZmaCoKCcIBLrSVOqfLJAnK_qfPkOVSLbBjA8cHLwBUbyo3y1_-h9g9F1-ACR1lDk4eCRJiwe0HIJWoZvXg8kk79N33dzKaJUfGULrUKm7uyBDsieID_NYxJuH3YiE8HoeZdmkIG49A

Купуючи ножі, дуже легко придбати набір, у якому буде один чи кілька ножів, які ви навряд чи будете використовувати. 

Шукайте ножі, які доповнюють один одного чи ті, які у вас вже є. Наприклад, якщо у вас є довгий кухарський ніж, маленький ніж для очищення фруктів буде дуже гарним до нього доповненням. Якщо у вас є легкий і спритний сантоку, ви можете взяти в комплект до нього важкий та міцний кухонний тесак-клівер.

Купуючи новий набір ножів, зверніть увагу на довжину, форму та товщину лез ножів, що у нього входять. Вибирайте стилі та типи ножів, які відповідають типу їжі, яку ви любите готувати. Навряд чи вам знадобляться філейний та обвалочний ніж, якщо ви  – вегетаріанець. Або для чого купувати зубчастий хлібний ніж, якщо ви принципово не їсте хліб?

Який комплект буде кращим на початку? Купіть кухарський ніж (шеф-ніж) довжиною 18-21 см, дрібний ніж для чищення овочів та фруктів (12-15 см) та зубчастий ніж для хліба. Потім можна докупити кухонний тесак-клівер чи кухонний топірець, або навіть японський ніж бунка бочо. Такий стартовий набір буде досить збалансований та надасть вам багато можливостей.

7. Зубчасті ножі не варто використовувати як пилки

Більшість людей використовують зубчасті ножі так, як пилку, просто тому, що їх леза зубчасті. Однак цього не варто робити, оскільки зубчасті ножі ріжуть чисто та охайно в один прохід. Тобто не треба робити ножем рухи взад-вперед. Тягніть його на себе. Саме тому рекомендують купувати зубчасті ножі з довгим клинком, який дозволить не робити зайві рухи. Пиляння ножем як пилкою призведе до нерівних розрізів, скоріш розірваного, чим розрізаного хліба та тонни крихт на столі.

8. Правильна техніка різання – шлях до успіху

Якщо ви новачок на кухні, найпоширенішою помилкою є припущення, що те, як ви тримаєте та використовуєте ніж  – не важливо. Бо ніж все одно ріже, чого вам ще треба?

Але існує багато технік використання різних ножів. Їх знання значно полегшить вашу роботу та помітно покращить якість її результатів. 

Якщо ви бажаєте покращити швидкість і ефективність своєї роботи, ми пропонуємо вам витратити трохи часу на навчання. Уроки є в інтернеті (так, там є щось крім наших улюблених котиків). Уроків тих дуже багато і вони зовсім не складні. Користь від них точно буде, повірте.

9. Обробна дошка також важлива

Ідеальним (і постійним) партнером для вашого ножа є саме обробна дошка, але не всі обробні дошки вам підійдуть. Це пояснюється тим, що матеріали для деяких дощок (наприклад, скло, вкритий лаком бамбук, кераміка і камінь) можуть більше пошкодити ваш ніж, чим допомогти у роботі. Пам'ятайте, що не варто використовувати дошки з матеріалів, що біль тверді, чим сталь вашого ножа. Краще вибрати дошку, виготовлену з харчового пластику або волокнистої деревини, оскільки вони достатньо міцні, зручні у використанні і не затуплять ваш ніж.

10. Ніж, який буде найкращим саме для вас – існує

Подібно до того, як не всі страви підходять для всіх, не всі ножі підходять кожному. Ножі мають різну довжину, форму та навіть вагу. Ваш кращий ніж – це той, який зручно лежить саме у ваших руках, має кращі саме для вас баланс і вагу.

Можливо ви знайдете цей ніж не одразу, але не припиняйте пошуки та вашу кулінарну практику! З часом ви обов'язково знайдете той ніж, що буде кращим саме для вас!


Переглядів: 368
Поширень: 0