Вода у річці Південний Буг суттєво погіршилась: як це відобразиться у побуті вінничан

Вода в річці Південний Буг в місці водозабору стала серйозним джерелом занепокоєння фахівців. Наразі фіксується підвищений рівень марганцю, амонію та критично низький рівень кисню у воді. 

Про це повідомляє Вінницяоблводоканал.

"Амоній пішов. До підвищеного марганцю додався ще й цей елемент, який стрімко зріс станом на ранок 29 травня. Ймовірно, що до амонію природного походження, який виділяється у воду під час відмирання водоростей, сильна злива вчора-сьогодні додала щедру порцію з полів у прибережних смугах. Тих самих, що без дотримання санітарних зон", - йдеться у повідомленні.

Ця "пекельна суміш" є результатом людської діяльності протягом останніх десятиліть і саме вона перешкоджає природному процесу самоочищення річки. Від цього страждає якість води, і ймовірно, що через амоній погіршиться також смак та запах.

Які дії робить Вінницяоблводоканал 

Вінницяоблводоканал намагається зробити все можливе, щоб вирішити цю проблему, зокрема наразі продовжується очищення води сорбентами, насичення киснем. Додатково планується чергова промивка мереж. 

"Сотворити чуда ми не можемо - Природа каже своє «ні» усьому, що відбувається з річкою, і нашій старій водопровідній станції, яка технологічно не розрахована на очищення таких концентрацій амонію чи марганцю.  Ситуацію відслідковуємо, вінничан інформуємо, заходів в межах наших можливостей вживаємо. Дуже хочемо, щоб нас почули і зрозуміли, бо ЦЕ дійсно стосується кожного. І що проблема трохи серйозніша, аніж звичне і таке доступне «бо водоканал нічого не робить»", - зазначають у Вінницяоблводоканалі.



Переглядів: 595
Поширень: 0