Вінниччиною ширяться гострі кишкові інфекції: як вберегти себе та рідних від хвороби

Наразі, епідемічна ситуація на Вінниччині залишається нестабільною. Відповідну заяву озвучив на брифінгу гендиректор «Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

У своїй доповіді він надав результати моніторингу стану захворюваності в області на інфекційні хвороби, зазначивши, що епідемічна ситуація залишається нестабільною.

За його словами, найбільш значну частку в структурі інфекційних хвороб займають гострі кишкові інфекції. 

Впродовж минулого тижня зареєстровано 39 випадків гострих кишкових інфекцій у Вінницькому, Хмільницькому, Гайсинському, Жмеринському, Тульчинському районах, а також у Вінниці. 

У Міністерстві охорони здоров'я України надали рекомендації, щодо запобігання кишкових інфекційних хвороб.

Як передаються гострі кишкові інфекції?

  • контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо);
  • водний (через інфіковану воду); 
  • харчовий (через продукти і страви з них, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами).

Якими є симптоми кишкових інфекцій?

Середній інкубаційний період кишкових інфекцій (проміжок часу від зараження до появи симптомів) становить від кількох годин до кількох діб, а в окремих випадках – тижнів. Найчастіше ознаками гострих кишкових інфекцій є:

  • підвищення температури,
  • діарея, яка не минає кілька днів,
  • блювання, що не приносить полегшення,
  • болі в животі,
  • загальна слабкість,
  • головний біль,
  • симптоми ГРВІ.

Проте іноді можна бути носієм інфекції без жодних клінічних проявів. Людина, що має кишкову інфекцію, може передавати хворобу від моменту інфікування і до повного одужання.

Що робити, якщо ви підозрюєте у себе кишкову інфекцію?

Допомагаючи собі полегшити неприємні симптоми, ви маєте передусім запобігати зневодненню і втраті організмом солей. Відтак, дуже важливо: 

  • слідкувати за водно-сольовим балансом, пити багато рідини (води) або спеціальних розчинів для регідратації (вони допоможуть організму відновити те, що він швидко втрачає через блювання та діарею);
  • приймати ентеросорбенти (препарати, що зв’язують і виводять з організму токсини);
  • застосовувати жарознижувальні препарати при піднятті температури;
  • дотримуватися щадної дієти (без смажених, гострих продуктів) і більше відпочивати.

Як запобігти інфікуванню?

Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки. Крім того:

  • Використовуйте мило, коли миєте руки після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі.
  • Кип’ятіть воду, яку вживаєте, якою вмиваєтеся чи миєте руки, посуд, — якщо маєте сумніви щодо її якості.
  • Добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);
  • Ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими.
  • Не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів. Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці. Зберігайте готову їжу без холоду не більше двох годин.
  • Мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки.
  • Уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі.
  • Не беріть  в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді).
  • Утримуйтеся від купання в непроточних водоймах, а також на необладнаних пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
  • Регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки.
  • Використовуйте індивідуальний посуд.
  • Уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань. 

Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Варто зазначити, що у Вінницькій області продовжують реєструвати випадки кашлюку, проте, у порівнянні з минулим тижнем, їх кількість зменшилась у 1,5 раза. Вітряна віспа також діагностується рідше — за тиждень відмічається зниження захворюваності на 28%.



Переглядів: 618
Поширень: 0