Як вінничанам зрозуміти коли та де відключатимуть світло: застосування ГАВ, СГАВ та ГПВ

Сьогодні щодня по всіх областях України діють графіки відключення електроенергії. Інформація про те коли та де відключатимуть світло іноді оновлюється декілька разів на день. Все залежить від активізації окупантами обстрілів енергетичної системи України.

Попри те, що в умовах постійних відключень світла українці живуть вже третій рік повномасштабної війни, далеко не всі  і не завжди розуміють як діють графіки відключень.

Днями в АТ «ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО» відбулася прес-конференція щодо впровадження і дії усіх видів обмежень споживання електропостачання у Вінницькій області. Про те, який наразі стан енергетичної системи Вінниччини та як застосовуються графіки відключень, місцевим ЗМІ розповів генеральний директор АТ «Вінницяобленерго» Юрій Касіч.

Сучасний стан української енергетики

«Останній рік енергетика нашої області та України в цілому пройшла без таких відключень, які були у 2022 та на початку 2023 року. Але з 22 березня поточного року росія відновила атаки на критичну інфраструктуру України, і відновила їх жорсткіше, ніж це було раніше. Якщо тоді ворог знищував мережі, які передавали електроенергію, то зараз  він почав бити по самих електростанціях, які виробляють енергію (теплові електростанції, гідроелектростанції, підстанції магістральних електричних мереж» - каже Юрій Касіч.

Всі електростанції об’єднані паралельною роботою і працюють в єдиній мережі – об’єднаній енергосистемі України і атака у будь-якій області відображається на усій країні та споживачах.

«Через це порушується загальний баланс електроенергії, тобто відповідність споживання до виробництва. З того часу, за загальними оцінками, було знищено близько 7 тис. МВт генерації. Це саме та генерація, яка забезпечує перехід від нічного споживання до денного та вечірнього. Наразі втрачено 50% генеруючих потужностей ОЕС України, - роз’яснює Юрій Касіч, та додає, - з початку травня Україна та Вінниччина зокрема, почали стикатися з обмеженнями споживання. Найперше, що було зроблено – це введення графіки обмеження споживання електричної енергії та потужності для промислових споживачів. Проте, довготривале застосування таких графіків неефективне. Після тижня-двох таких обмежень, підприємства повертаються до звичного споживання.

При тривалому дефіциті електроенергії, якщо не допомогли обмеження споживання потужності для промислових споживачів, починають вводитися:

  • Графіки аварійних відключень ( ГАВ);
  • Спеціальні графіки аварійних відключень (СГАВ);
  • Графік погодинного відключення ( ГПВ).

Лише останні є більш-менш прогнозованими, тому споживачі можуть підготуватися до відключень.

Як пояснив Юрій Касіч, якщо не виконувати графіки погодинних відключень, то на об’єднану енергосистему України чекає розвал, і, відповідно, повний блекаут. Тому, це єдиний шлях утримання роботи усіх електространцій країни.

Генеральний директор підкреслив, що Товариству, як постачальнику електроенергії, відключення теж є невигідними, але це необхідність.

Він закликав усіх споживачів до свідомого використання електрики, адже якщо ГПВ виявляються неефективними, то країна буде змушена перейти до набагато жорсткіших графіків аварійних відключень. Вони не є прогнозованими і поринути в темряву можуть цілі міста.

Під час прес-конференції директор технічний АТ «Вінницяобленерго» Юрій Луньов зазначив, що, починаючи з 15 травня, р. НЕК «УКРЕНЕРГО» (орієнтовно о 19-20 год) доводять для Вінницької області погодинні ліміти споживання електричної потужності на кожну наступну добу. АТ «ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО» відповідно до доведених лімітів вимушене застосовувати ГПВ.

У більшості випадків, відповідно до прогнозного споживання потужності Вінницької області, необхідність в застосуванні ГПВ була у нічні та вечірні години.

З метою справедливого підходу щодо знеструмлення споживачів, залучених у ГПВ, фахівці Товариства формують плановий обсяг застосування (на наступну добу) ГПВ, який передбачає рівномірну тривалість відключень для усіх споживачів, а також щотижневе зміщення на дві години знеструмлення споживачів відповідних черг ГПВ для того аби споживачі не відчували обмежень електропостачання постійно у той самий незручний для них час.

«Все робимо для того аби усі незручності тривали якомога менше і були тимчасовими», – наголошує Юрій Луньов.

Про обмеження які стосувалися промислових підприємств розповів комерційний директор АТ «Вінницяобленерго» Олексій Тарарака.

За його словами, щорічно оператором системи розподілу складаються графіки обмеження потужності для юридичних споживачів (ГОП) га графіки обмеження електричної енергії (ГОЕ).

Їх розробляють заздалегідь як запобіжний захід у разі порушення роботи об'єднаної енергетичної системи України та погоджують із Держенергонаглядом та обласними військовими адміністраціями.

Юридичних споживачів, які підпадають під дію графіків до 1 вересня письмово повідомляють про величину обмеження споживання електроенергії у випадку введення цих графіків. Порядок введення і тривалість дії графіків зазначаються ще при підписанні договору з постачальником електроенергії.

Серед підприємств Вінниччини лише 3 не дотримувалися ГОП. У такому разі дії АТ «Вінницяобленерго» регламентовані: у разі невиконання договірних зобов'язань Товариство як оператор системи розподілу змушене провести відключення електропостачання.

«Усі «порушники» після нашого попередження почали дотримуватися виконання договірних зобов'язань. Ми завжди просимо юридичних споживачів з розумінням поставитись до введення вимушених обмежень. Раді, що підприємства Вінниччини розуміють проблему й охоче йдуть на зустріч. Щодо населення, то наразі воно вимушені терпіти відключення», – розповів Олексій Тарарака.

Для планування побуту директор ІТ Юрій Томашевський радить споживачам знайти інформацію про графіки відключень офіційному сайті АТ «Вінницяобленерго».

Він зазначив, що є кілька способів дізнатися коли у Вашій оселі не буде світла:

Зайти в розділ «Споживачам» - «Відключення» - «Онлайн графік погодинних відключень (ГПВ)». За допомогою пошуку по адресі можна побачити заплановані відключення: https://www.voe.com.ua/disconnection/detailed

Графік зміни черг, та адреси черг у вигляді документу можна побачити в розділі «Споживачам» - «Відключення» - «Інформація про черги графіка погодинних відключень (ГПВ)»:

https://www.voe.com.ua/informatsiya-pro-cherhy-hrafika

На сторінці потрібно звантажити файл, знайти там свою адресу і чергу по ній. Потім подивитися години ймовірного відключення світла у таблиці.

Якщо у вашому населеному пункті трапилась аварія, або інший вид відключення, повідомлення про це надсилається на електронну пошту зареєстрованим споживачам в особистому кабінеті «Е-Світло» автоматично:

https://vn.e-svitlo.com.ua

Або ж у тому самому особистому кабінеті у розділі «Поточні відключення» вказано час і коли приблизно живлення за вашою адресою буде відновлено.

Також на офіційному сайті можна зайти в розділ «Споживачам» - «Відключення» - «Перелік аварійних відключень»:

https://voe.com.ua/disconnection/emergency

Тут, скориставшись формою, можна отримати інформацію про поточні вимкнення, у вибраній структурній одиниці, а також історію таких вимкнень за вибраний місяць.

Таку ж інформацію в розділі «Планові відключення» можна отримати та про планові відключення при проведенні регламентних робіт в мережах:

https://voe.com.ua/disconnection/planned

Якщо так сталося, що у вас трапилися проблеми з електропостачанням, ви бачите невідповідність у відключеннях по ГПВ чи масте будь-які інші питання «можете оформити звернення на сайті:

https://voe.com.ua/disconnection/onlayn-zvernennya

Також можна звернутися до Кол-центру Товариства за номерами:

0 (800) 217-217 та (0432) 65-95-95

Начальниця Кол-центру Антоніна Шевченко розповіла, що середня кількість звернень споживачів, щодо застосування заходів обмежень до кол-центру за добу дорівнює 1500. За 12-годинну зміну оператор може опрацювати в близько 250 дзвінків, тому навантаження на одного працівника велике. Якщо не виходить додзвонитися, зверніть увагу на «Голосове меню самообслуговувания кол-центру». Варто  подзвонити на номери 0 (800) 217-217 та (0432) 65-95-95, а потім діяти за інструкцією.

Якщо цього недостатньо у Товаристві радять користуватися альтернативними способами, такими як чат-боти:

Viber http://vh.vor.com.ua

Telegram http://t.me/pat vor bot

У них потрібно зареєструватися, вказавши особовий рахунок, або за номером телефону. Ваша адреса/и автоматично підтягнуться. Далі у переліку дій натисніть на «Графік погодинних відключень». Ви зможете побачити орієнтовний графік вимкнень і чергу.

Окрім цього, чат-боти надсилають користувачам інформацію про аварійні та планові відключення автоматично.

А ще через чат-боти можна повідомити про проблему з електропостачанням, у меню натисніть «Чому у мене немає світла?» - «Створити заявку».

Також АТ «Вінницяобленерго» радять звантажити мобільний додаток «Е-Світло». У розділі «Поточні відключення» можна подивитись інформацію про відключення за вашою адресою.



Переглядів: 523
Поширень: 0