Яким насправді був Коцюбинський: у Вінниці завершився перший етап Майстерні міських екскурсій про Сонцелюба

Минулого тижня у Вінниці фінішував перший етап Майстерні міських екскурсій, присвяченої Михайлу Коцюбинському. Впродовж п’яти днів інтенсивного навчання відбулося 13 лекцій і практикумів від 11 провідних фахівців для близько 30 учасників. Про це повідомили на туристичному сайті Вінниці.

Першу з заключних лекцій провела викладачка ВДПУ ім. Коцюбинського Оксана Пойда. Йшлося про поетичні і прозові твори, присвячені Михайлу Коцюбинському. Друга – від мистецтвознавиці Діани Клочко, яка на прикладі повісті «Тіні забутих предків» показала візуальні інтерпретації образів Великого Сонцелюба у живописі та кіно.

 Слухачки та слухачі лекцій

Окрім лекцій в рамках Майстерні міських екскурсій відбувся також практикум «Як читати Коцюбинського» (його провів літературознавець Ростистав Семків) і майстерня «Смак життя: туристичний потенціал Коцюбинського» (від директора департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександра Вешелені).

Вже незабаром між учасниками, які захочуть продовжити участь у проєкті, розподілять теми і закріплять менторів. Адже основна мета цієї Майстерні – створити нові різноформатні туристичні продукти і формати довкола постаті Михайла Коцюбинського. Це можуть бути екскурсії (оглядова, костюмована/театралізована, дитяча, гастрономічна), квест, виставковий проєкт, відеоблог, інсценізація/постановка тощо. Загалом проєкт розрахований на чотири місяці. Влітку триватиме розробка продуктів, а у вересні відбудеться їх презентація.

«Михайло Коцюбинський – це та особистість, з якою я вже працюю під час своїх екскурсій. У мене є екскурсія на гондолі, де говоримо про кохання письменника, про його жінок, і там я використовую його листи. Тому для мене це близька тема. Власне, через це і захотілося взяти участь в інтенсиві: щоб відкрити Михайла Коцюбинського ще глибше і створити новий продукт. А під час самого навчання дуже сподобалась лекція Гульнари Абдулаєвої «Яким побачив Крим Коцюбинський». Особливо те, що вона показала це через персоналії – через діячів, з якими Коцюбинський співпрацював і приятелював», – ділиться враженнями гідеса Катерина Ружило.

Проєкт «Майстерня міських екскурсій: Михайло Коцюбинський» організували департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради спільно з департаментом культури і Вінницьким літературно-меморіальним музеєм Михайла Коцюбинського у рамках «Року Коцюбинського» (до 160-річчя з народження письменника).



Переглядів: 504
Поширень: 0