На Вінниччині, в Уланівській громаді зафіксовано випадок отруєння грибами, повідомляють на сторінці територіальної громади. Захворіли двоє людей з однієї сім’ї, батько та син. Дитині 9 років. Їх у важкому стані госпіталізували, батька - Хмільницьку центральну лікарню, дитину - в Вінницьку обласну дитячу клінічну лікарню. Отруєння сталося після вживання страв із грибами, схожими на печериці та гливи, зібраними на присадибній ділянці в саду.
Правила безпечного вживання грибів:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від їх споживання.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Не давайте грибів малолітнім дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку;
- Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів. Це можуть бути нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
Перша допомога в разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» —103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!