У Вінниці для рестораторів і готельєрів провели семінар з безбар’єрності

Потреби маломобільних груп населення, інклюзивність і безбар’єрність у сфері послуг, доступність закладів і туристичної інфраструктури міста. Про це та багато іншого говорили на безкоштовному семінарі з безбар’єрності, який днями відбувся у Вінниці.

Семінар організував департамент маркетингу міста та туризму ВМР для представників готелів, ресторанів, кав’ярень та інших закладів сфери гостинності. Він став першим кроком для реалізації проєкту «Вінниця – місто доступних ідей», мета якого – дослідити, встановити й підтримувати рівні права і можливості для всіх людей через сфери туризму і гостинності у Вінниці.

Йдеться про врахування потреб людей з інвалідністю, людей з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітних жінок, громадян старшого віку, людей з дитячими візками – тобто усіх груп населення, які відчувають труднощі у самостійному пересуванні, сервісах, спілкуванні, дозвіллі, орієнтуванні у просторі тощо.

Навчання з безбар’єрності для сфери HoReCa провели архітекторка, дослідниця архітектурної доступності Софія Брем і консультантка з впровадження практик інклюзивності та безбар’єрності Ніна Мацюк.

Фахівчині звертали увагу представників закладів гостинності не лише на питання фізичної безбар’єрності, але й на коректність вживання термінів й етику взаємодії з людьми різних чутливих груп. Це, на їхню думку, дозволить збільшити не тільки довіру клієнта, але й позитивно вплине на доходи підприємств - адже кількість споживачів послуг в інклюзивних закладах автоматично зросте.

Крім теоретичної частини з діалоговою сесією експертки провели обстеження кількох закладів у центрі міста на предмет доступності та безбар’єрності за методологією «Гіду безбар’єрності» для громад. Озвучені зауваження часто не потребують великих капіталовкладень - наголошують вони. Для підтримки безбар’єрності в закладах міста департамент маркетингу міста та туризму спільно з Агенцією просторового розвитку готові допомогти охочим підприємцям у віднаходженні найдоступніших збалансованих рішень для посилення інклюзії.

Однією з фінальних цілей проєкту «Вінниця – місто доступних ідей» є створення карти доступної туристичної інфраструктури міста. Для того, аби потрапити на неї, заклади мають забезпечити базові запити в питаннях безбар’єрності - усунути перешкоди на вхідній групі та зробити проходи/проїзди максимально доступними і нетравматичними.

Джерело: ВМР



Переглядів: 328
Поширень: 0