Контррозвідка СБУ затримала агента фсб, який шпигував за Силами оборони на Вінниччині

Контррозвідка Служби безпеки України затримала ще одного агента фсб, який шпигував за Силами оборони на Вінниччині. Основною метою його розвідувальної діяльності були розташування складів з озброєнням і боєприпасами ЗСУ.

Про це йдеться на сайті СБУ.

Агент також збирав інформацію про місця базування навчальних центрів Сил оборони та основні логістичні маршрути для транспортування бойових засобів на передову.

Щоб отримати потрібні розвіддані, він регулярно об’їжджав територію, шукаючи важливі локації, і у неформальних бесідах з місцевими жителями, які були пов’язані з військовою службою, намагався отримати необхідну інформацію.

У разі виявлення координат базування ЗСУ агент мав терміново доповідати окупантам, щоб ті могли підготувати повітряний удар по зазначених цілях.

Служба безпеки заздалегідь виявила і задокументувала діяльність російського агента, затримавши його в його власному помешканні.

За даними слідства, затриманим виявився 40-річний місцевий менеджер, прихильник рашизму. Навесні 2024 року він вступив у контакт з фсб через родичів, які проживають у росії та співпрацюють з російською спецслужбою. Далі комунікація з окупантами відбувалася через анонімний чат у популярному месенджері.

Під час обшуків у затриманого були вилучені мобільні телефони з доказами його розвідувальної діяльності на користь росії.

Слідчі СБУ висунули йому підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою і йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.



Переглядів: 329
Поширень: 0