Скільки відсотків біженців не хочуть повертатися в Україну – соцопитування

За даними опитувань, чимало українців, що виїхали в Європу, не планують повертатися на Батьківщину найближчим часом. Насамперед це стосується людей, що жили за кордоном до повномасштабного вторгнення та вже налагодили своє нове життя. Водночас найбільш непрогнозованою категорією є самотні жінки з дітьми — вони поки що не можуть визначитись, як їм діяти далі. Про це пише Фокус.

Все більше українців в Європі, відповідаючи на запитання щодо подальших планів, відповідають, що хотіли б залишитися в новій країні назавжди. І якщо раніше багато хто уникав відповіді, то зараз близько двох третин опитуваних озвучують цілком конкретні наміри. Які чинники заохочують українських біженців залишитися в Європі, а що мотивує повернутися в Україну, дослідив Фокус.

Майже третина українців у Німеччині (32%) має намір залишитися там на кілька років, ще майже чверть (24%) — хоча б на рік. Залишитися назавжди планують 8% опитаних українців. Про це свідчать результати дослідження "Розкрити потенціал: громадяни України в Німеччині та Нідерландах", проведеного Міграційною платформою EWL разом із Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

У Нідерландах 44% громадян України хотіли б залишитися на кілька років, кожен п’ятий (21%) — хоча б на рік, 6% — назавжди. Не визначилися з подальшими діями 18-19% опитаних.

Місяць тому польське видання pap.pl навело цифри з останнього дослідження Voice of Ukraine, яке підтвердило: все більше українців хочуть залишитися за кордоном назавжди. "У 2022 році, через кілька місяців після повномасштабного нападу Росії на Україну, 58% українських біженців, які проживають у Німеччині, заявили про готовність повернутися до своєї країни. У 2024 році ця цифра знизилася до 38%", — наводить видання коментар директору Центру міжнародних інституційних порівнянь та досліджень міграції ifo Пану Путваара.

У Польщі намір біженців повернутися в Україну був і залишається дещо вищим, ніж у Німеччині та в середньому в Європі: якщо у 2022-му в Україну хотіли повернутися приблизно дві третини респондентів у Польщі, то у 2024 році — 44%.

Причин тут можна назвати декілька. По-перше, як свідчать попередні дослідження, українці цінують високу фінансову підтримку. Якщо у Німеччині цією підтримкою були задоволені близько 84%, то у Польщі цей відсоток становив лише 54%, зауважив Пану Путваара.

По-друге, в Польщі з самого початку осідали ті, хто планував повернутися до України за першої нагоди. До того ж, з Польщі українці їздять додому набагато частіше, ніж із Західної Європи, що дозволяє підтримувати тісний зв'язок із Батьківщиною.



Переглядів: 256
Поширень: 0