Яке сьогодні свято в Україні та світі: церковне свято, народні традиції, заборони та іменини

Сьогодні, 12 серпня, в Україні і світі відзначають Міжнародний день молоді, а віряни згадують мучеників Фотія та Аникиту.

Яке сьогодні, 12 серпня, свято

  • День пам'яті мучеників Фотія, Аникити та інших (церковне свято за новим стилем);
  • День пам'яті апостолів від 70-ти Сили, Силуана, Крискента, Епенета й Андроника та мученика Іоана Воїна (церковне свято за старим стилем);
  • Міжнародний день молоді та День молоді в Україні;
  • День середньої дитини;
  • Всесвітній день слонів.

Народні прикмети на 12 серпня

У народному календарі 12 серпня - свято Фотія, Фотя Повітковий. За старих часів люди цього дня прибирали у повітках - приміщеннях для зберігання корму, сіна, дров і городнього інвентарю, звідси й пішла назва свята. Народне свято 12 серпня відоме також під назвами Михей-тиховій, Іван Воїн, Силуан і Сила, Силін день. Також цього дня зазвичай дивились на погоду, адже за прикметами дня можна дізнатися якою буде погода, а також урожай цибулі та часнику:

  • якщо випало роси багато - ще тиждень стоятиме ясна погода;
  • якщо похмуро цього дня - бабине літо буде коротким;
  • якщо туман над лісом - чекай дощу;
  • якщо іній і перші заморозки 12 серпня - буде багатий урожай озимих, цибулі та часнику.

Народні заборони на 12 серпня

Сьогодні, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Не можна відмовляти в допомозі та милостині тому, хто просить.

У народі кажуть, що сьогодні не слід влаштовувати гучні застілля - цей день любить тишу. Не радять свататися 12 серпня - дівчина може відмовити або виникнуть проблеми під час весільних клопотів. Також вважається, що цього дня не можна проходити повз церкву, особливо незаміжнім дівчатам, інакше довго не вийдуть заміж - варто зайти до храму хоча б ненадовго та помолитися.

До свята Успіння Пресвятої Богородиці триває Успенський піст - тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Прикмети на 12 серпня

У молитвах до святих Аникити і Фотія звертаються з проханнями про швидке одужання, просять здоров'я для рідних, захисту від сімейних негараздів, потопів, пожеж, війни та міжусобиць. Святих вважають покровителями церковних учителів і місіонерів - вони допомагають творити добрі справи.

За народними звичаями в цей час сіяли озимі. Добре сьогодні робити прибирання в коморах, на балконі, а також збирати обліпиху і заготовляти її на зиму - у народі вірять, що цього дня вона має особливі лікувальні властивості.

Хто сьогодні святкує День Ангела

Іменини сьогодні відзначають: Олександр, Олексій, Антон, Аркадій, Василь, Віссаріон, В'ячеслав, Герман, Дмитро, Юхим, Іван, Ілля, Леонід, Матвій, Михайло, Микола, Памфіл, Петро, Сава, Сергій, Степан, Федір, Яків.

За старим стилем іменини святкує: Анатолій, Ангеліна, Валентин, Герман, Іван, Максим і Павло.

Джерело: УНІАН, ТСН.



Переглядів: 220
Поширень: 0