Національному музею історії України передали три унікальні срібні римські злитки вартістю 3,5 млн грн: фото

Сьогодні, 13 серпня, Офіс Генпрокурора спільно з Нацполіцією передали Національному музею історії України унікальний скарб із трьох срібних римських злитків, які були врятовані від нелегального продажу та повернуті державі.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Скарб виявили на території Хустського району Закарпаття. Місцевий мешканець намагався продати один зі злитків через інтернет-майданчик. Цей факт був виявлений співробітником Національного музею історії України, який повідомив органи прокуратури про злочин. Правоохоронцям вдалося запобігти спробі продажу срібного злитка, під час обшуку вдома у продавця виявили ще два аналогічні предмети.

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв подякував працівникам музею та правоохоронцям за порятунок артефактів. 

«Ми мусимо робити усе необхідне, щоб зберегти весь наш великий культурний та історичний спадок для наступних поколінь», – наголосив він. 

У межах слідства була призначена експертиза артефактів. Дослідження підтвердили, що вилучені предмети археології  належать до культурних цінностей, які мають історичне, наукове та художнє значення.

Експертам також вдалося встановити період, яким датовано оригінальні римські срібні зливки — це 306-337 рр. Кожен з них важить по 342 г, а вартість усіх становить майже 3,5 млн гривень.

Генеральний прокурор України Андрій Костін зазначив, що злочини щодо культурної сфери є ганебними і прирівнюються до інших видів правопорушень. Він також підкреслив важливість тісної співпраці з науковцями та митцями для їх розкриття. 

«Унікальними злитки робить не вартість, а те, що у Європі сьогодні знайдено лише декілька схожих артефактів. Унікальне й те, що ці злитки знайдено в Україні, на Закарпатті. Хочу подякувати колегам з Національного музею за пильність і відданість своїй справі. Дякую колегам Національної поліції за оперативність та співпрацю. І дякую усім, хто зберігає наші історико-культурні цінності, особливо зараз, під час війни»,  — додав Андрій Костін.



Переглядів: 325
Поширень: 0