«Надавайте перевагу бутильованій воді»: на Віннниччині дослідили стан води та радіаційного фону

За даними ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за період з 5 по 12 серпня 2024 року було виконано 252 виміри радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,11мкЗв/год до 0,17мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

Лабораторно досліджено 286 проб води з водогонів області на санітарно – хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів.

За результатами досліджень встановлено:

  • 276 (96,5%) проб відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по всіх досліджених показниках.
  • 10 (3,5%) не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» з водогону, який використовує воду із поверхневого вододжерела - р. П. Буг - комунальні водогони міст Вінниці, Хмільника та м. Калинівки по перманганатній окиснюваності (інтегральний показник органічного забруднення) в межах від 1,04 до 1,25 раз від норми. Зазначене відхилення засвідчує можливе надходження органічних забруднень у вододжерело та забрудненість мережі. У водопровідній мережі м. Вінниці зареєстровано перевищення по забарвленості, каламутності та вмісту хлороформу в 1,2 рази.

У воді комунального водогону м. Погребище зареєстровано невідповідність по забарвленості, каламутності та залізу загальному.

У сільському водогоні с. Некрасово Вінницького району зареєстрована невідповідність по загальним коліформам.

Також досліджено 4 зразки води на хімічні та 4 - на мікробіологічні показники із криниць громадського використання. Невідповідність нормативу зареєстровано в 2 (50%) зразках по санітарно – хімічних показниках - вмісту нітратів (громадські криниці с. Борщівці та с. Чернівці Могилів – Подільського району).

Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми.

Наразі ситуація із забезпеченням питною водою в області є контрольованою.

«Попереджаємо про необхідність кип’ятіння та відстоювання води перед вживанням. Надавайте перевагу бутильованій воді та воді на розлив», – кажуть у Центрі контролю та профілактики хвороб.



Переглядів: 337
Поширень: 0