Все про цей день: церковне свято, народні традиції, заборони та іменини

Сьогодні, 15 серпня, в Україні святкують День археолога, а віряни відзначають велике свято - Успіння Пресвятої Богородиці, а також день пам'яті ікони Успіння Божої Матері Києво-Печерської.

Яке сьогодні, 15 серпня, свято

  • Успіння Пресвятої Богородиці, а також день пам'яті Києво-Печерської ікони Успіння Пресвятої Богородиці (церковне свято за новим стилем);
  • День пам'яті первомученика Стефана, папи Римського (церковне свято за старим стилем);
  • День археолога;
  • Всесвітній день величі.

Народні прикмети на 15 серпня

У народному календарі 15 серпня - свято Перша Пречиста. Це одне з найулюбленіших свят, коли вшановують матінку-землю. Загалом є три Пречисті - 15 (28) серпня, 7 (21) вересня і 1 (14) жовтня. У народі кажуть: "Перша Пречиста жито засіває, друга - дощем поливає, а третя - снігом вкриває". Народне свято 15 серпня відоме також як Степан-Сіновал, Степанів день. Також цього дня зазвичай дивились на погоду, адже за прикметами дня можна дізнатися, якими будуть осінь і зима:

  • якщо день сонячний і теплий - бабине літо буде прохолодним;
  • якщо веселка з'явилася цього дня - до теплої осені;
  • якщо багато павутини - взимку буде мало снігу;
  • якщо дощ пішов - весь вересень буде з дощами;
  • якщо туман випав - до врожаю грибів.

Народні заборони на 15 серпня

Сьогодні церква виступає проти лайки, злості, пліток і наклепів, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. У велике свято забороняється працювати, особливо виконувати жіночу роботу - прибирати, прати, готувати, займатися рукоділлям, не слід брати до рук ріжучі предмети, палити багаття, веселитися, стригти волосся.

Категорично заборонено лихословити - вважається, що за це Бог карає заїканням, німотою або втратою пам'яті. Також у народі кажуть, що цього дня не можна ходити босоніж по росі - за повір'ям, це пролиті за Богородицею сльози, які роблять землю гіркою, і від цього можна захворіти.

Прикмети на 15 серпня

У свято добре піти до церкви або помолитися Богородиці вдома - попросити її про здоров'я і благополуччя для себе і рідних. Вважається, що на Успіння жінкам прощаються всі гріхи за рік - треба лише щиро помолитися і покаятися.

До святого образу Успіння Богородиці звертаються з будь-якими проханнями, часто просять про зцілення від фізичних і душевних хвороб. Ікона допомагає зміцнити віру, позбутися гріховних помислів і згубних пристрастей.

За традицією в храмах на це свято освячують зерно нового врожаю, а також свіжий хліб, спечений із борошна свіжого помелу. У народі на Успіння існував звичай щедро обдаровувати жебраків. Також із цього дня починається пора весіль.

Хто сьогодні святкує День Ангела

За старим стилем іменини святкує: Василь, Іван, Кирило, Никодим, Платон, Роман, Стефан, Федір.

Джерело: УНІАН, ТСН.



Переглядів: 367
Поширень: 0