Органічне добриво з соломи та виготовлення біогазу: як переробити сільськогосподаріські відходи

Вінницька область, як аграрний регіон, займає друге місце за кількістю відходів тваринництва та рослинництва (відходів кукурудзи, соняшнику та інших культур). Про те як не викидати, а з користю використати відходи сільського господарства, опале листя та органічні побутові відходи вчора говорили у вінницькому HUB «Місто змістів».

Під час обговорення, яке пройшло в форматі відкритого дискусійного майданчика, учасники ділилися власним досвідом та напрацюваннями на цю тематику.

Питання управління відходами сільського виробництва набуло актуальності для Вінницької громади, після приєднання до міста нових територій. Водночас, наразі, немає чіткої статистики скільки саме тих чи інших відходів, наприклад, непридатних засобів захисту рослин, зберігається на території області та України в цілому. Крім того, дані речовини на території України не утилізуються.

Органічні ж відходи мають великий потенціал в плані подальшої переробки. З них можна виготовляти добрива, біогаз та інші види сировини.

«Яким би складним не могло видатися це питання на перший погляд, насправді в цих технологіях немає нічого надзвичайного, подібне обладнання використовується в різних частинах нашої країни, дозволяючи отримувати, наприклад, органічні добрива, що особливо, актуально з урахуванням їх нинішнього здорожчання», - зауважив приватний підприємець Олександр Сураєв.

Ще одна можливість - це виробництво біогазу, теплової енергії, біомазуту та вуглецю. Так, наприклад, з однієї тонни біомаси можна отримати до 200 кілограмів вуглецю.

Водночас, як зазначають практикуючі фермери сьогодні уже самі усвідомлюють, що те, що раніше викидалось, може бути використано з користю. Ту ж солому, що залишилась після збору зернових фермери намагаються подрібнити та використати як добриво.

«І мова не лише про солому. Наприклад, в шроті кукурудзи органіки в чотири разів більше, ніж в гною. А зі шроту соняшника виходить хороша пелета. В нас такою обігріваються приміщення. До речі, таке опалення в 4-5 разів дешевше газового», - розповів фермер  Андрій Ковальчук.

Окремо під час фокус-групи обговорили питання пов'язані з органічними побутовими відходами та вивезенням опалого листя.

Європейська практика управління відходами передбачає не просто їх захоронення чи спалювання, а й підштовхує до переробки та повторного використання. Ці принципи також лежать в основі Зеленого курсу Вінниці, затвердженого у 2022 році.

Джерело: ВМР



Переглядів: 98
Поширень: 0