Чому не варто сьогодні носити брудний або рваний одяг: все про цей день

Сьогодні, 5 вересня, Всесвітній день туристичних журналів, а віряни згадують пророка Захарію і його дружину праведну Єлисавету, батьків Іоана Предтечі, і благовірного князя Гліба.

Яке сьогодні, 5 вересня, свято

  • День пам'яті пророка Захарії та його дружини Єлисавети і благовірного князя Гліба (церковне свято за новим стилем);
  • День пам'яті мученика Луппа Солунського (Фессалонікійського) (церковне свято за старим стилем);
  • Всесвітній день туристичних журналів;
  • Міжнародний день жінок корінних народів;
  • Всесвітній день множинної мієломи;
  • Міжнародний день благодійності.

Народні прикмети на 5 вересня

У народі 5 вересня - свято Захарій і Єлисавета. За старих часів вважали, що цього дня пишеться доля людини, враховуються всі погані та хороші вчинки. Також цього дня зазвичай дивились на погоду, адже прикметами можна дізнатися, якою буде погода, а також осінь і зима:

  • якщо хмари на світанку червоні - чекай негоди;
  • якщо на горобині багато ягід - до дощової осені;
  • якщо листя на горобині пожовкло - зима буде ранньою;
  • якщо хмари пливуть низько - буде дощ;
  • жаб не видно і не чути - перед негодою.

Заборони на 5 вересня

Сьогодні, як і в інший день, Церква не схвалює і виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, а також осуду, заздрощів, жадібності та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

За народними прикметами вважається, що сьогодні не можна давати порожні обіцянки і не слід носити брудний або рваний одяг - ризикуєте притягти до себе хвороби. Важливо в цей день стежити за своїми словами - у жодному разі не можна бажати зла або проклинати, інакше все сказане повернеться.

Що можна робити 5 вересня

У молитвах до святих Захарії та Єлисавети звертаються пари, які хочуть мати дітей, вагітні жінки просять про легкі пологи та здоров'я немовляти. Ті, в кого є діти, просять про здоров'я та щастя для них. 

До благовірного князя Гліба звертаються з проханнями про звільнення від заздрощів і ревнощів, приборкання ворожнечі та злоби, захист від недоброзичливців, про допомогу тим, хто захищає Батьківщину від ворогів, а також про позбавлення від хвороб, особливо в разі сліпоти й хвороб ніг, про мир і спокій у сім'ї.

Цього дня можна робити прибирання в оселі, добре скупатися, а якщо є можливість, то й попаритися з березовим віником - щоб прогнати всі хвороби. День сприятливий для весілля.

Хто сьогодні святкує День Ангела

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначає: Олександр, Олексій, Опанас, Гліб, Давид, Єлизавета, Юхим, Захар, Іраїда, Максим, Раїса, Федір.

За старим стилем іменини святкують: Єлизавета, Єфрем, Іван, Павло, Федір, Микола.

Джерело: УНІАН, ТСН.



Переглядів: 156
Поширень: 0