У Вінниці обговорюють участь переселенців у житті громади

Протягом 11 та 12 вересня у Вінниці проходить Центральноукраїнський форум рад ВПО. Тут представники різних регіонів обговорюють свій досвід облаштування у громадах вимушених переселенців та співпраці з ними. У межах заходу відбулася низка дискусій. В одній з них взяла участь заступниця міського голови Галина Якубович, яка також є головою ради з питань ВПО у Вінницькій громаді.

Вона зазначила, що на обліку у Вінницькій громаді станом на вересень перебуває 43 592 внутрішньо переміщених осіб, серед яких майже 10 тисяч дітей. Також до міста релокувалося 368 суб’єктів господарювання.

Щоб представляти інтереси вимушених переселенців, у Вінниці створили Раду з питань ВПО. Також у місті одразу розробили дорожню карту ВПО, яка містить всі структурні підрозділи та необхідні контакти для реєстрації у місцях компактного проживання для ВПО.

Окрім того, у Вінниці працюють громадські організації ВПО: «ЯМаріуполь», «Бахмутський район єднає», «Луганщина моя» та інші. Міська влада співпрацює з усіма центрами та сприяє їхній роботі.

«Через наші сім гуртожитків, в яких влаштували місця компактного проживання ВПО, пройшли майже 60 тисяч людей. Це люди, які зупинялися транзитом у місті, а були й ті, хто проживав там довго, а згодом працевлаштувався, орендував житло та залишився у громаді. Звісно, питання житла для вимушених переселенців досі стоїть гостро. Окрім гуртожитків ПТНЗ, громадські організації та гуманітарні місії надають компенсацію за оренду житла, а міська рада інтегрувала ВПО у програму “Муніципальне житло”. У цьому напрямі ми продовжуємо працювати та чути потреби внутрішньо переміщених осіб», – говорить Галина Якубович.

Заступниця міського голови також наголосила, що усі муніципальні програми, зокрема й щоквартальна муніципальна допомога «Вінничани важливі», отримання медичних послуг у міському лікувально-діагностичному центрі за пільговими тарифами, доступні для внутрішньо переміщених осіб громади. Їм також безкоштовно надають соціально-психологічну допомогу від Вінницького міського центру соціальних служб та центру «Життєстійкість».

«Внутрішньо переміщені особи – це великий потенціал та ресурс для розвитку міста та держави. Ми чуємо голоси нових мешканців громади. Поки наші Сили оборони дають можливість розвивати свою країну, ми маємо спільно це робити, попри усі виклики» – підсумувала Галина Якубович.

Джерело: ВМР



Переглядів: 212
Поширень: 0