Вінницькі дослідники розвінчали радянські міфи про Михайла Коцюбинського

Напередодні у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського відбулась презентація проєкту «Коцюбинський: деколонізація».

Він має на меті спростувати міфи радянської пропаганди про Михайла Коцюбинського, розкриваючи правду про його постать і творчість, які були політизовані режимом. Проєкт порушує питання національної свідомості та досліджує вплив колоніалізму на історію функціонування музею письменника у Вінниці.

Проєкт «Коцюбинський: деколонізація» відбувся в рамках заходів Року Коцюбинського #2024РікКоцюбинського та Стратегії культури Вінницької громади.

Над програмою виставки працювали фахівці музею Михайла Коцюбинського. Аналізуючи документи й літературні джерела – листування українського письменника та інші історичні дані, дослідники розвінчали міфи про його тісні зв’язки з соціалістичним рухом.

На дев’яти постерах організатори проєкту «Коцюбинський: деколонізація» наочно пояснили походження, суть та основні риси ідеології радянського режиму, що відобразились на постаті Сонцелюба.

«Цим виставковим проєктом ми прагнемо розвінчати міфи радянської держави, яка сполітизувала Михайла Коцюбинського, маніпулюючи його творчістю, презентуючи його палким соціал-демократом. А також підняти актуальність детального вивчення і дослідження висвітлених тем серед науковців та літературознавців. Зауважимо, що пробудження національної свідомості українців, значно посилилось із початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію незалежної України. І сьогодні важливо зберігати істину історичну пам'ять про українського імпресіоніста», – говорить директорка музею М. М. Коцюбинського Лариса Кравченко.

Це останній виставковий проєкт, який реалізовується в межах відзначення 160 річниці від дня народження Михайла Коцюбинського, а вже наступного тижня відбудеться музейний форум «Коцюбинський160» та театральна вистава open-air «Потяг» за творами митця у саду садиби письменника.

Виставка «Коцюбинський: деколонізація» експонуватиметься до кінця вересня.

Довідки за телефонами: 64-71-02, 067-211-52-71.

Джерело: ВМР



Переглядів: 198
Поширень: 0