ФОП (фізична особа-підприємець) – одна з форм організації бізнесу, яка сьогодні в Україні є найбільш популярною. Підприємець реєструє свою діяльність на свої особисті дані, є єдиним власником бізнесу та несе відповідальність за нього майном. 

Може займатися реалізацію товарів, наданням послуг, виробництвом продукції тощо. Має обов’язок подання звітності до ДПС та перерахування податків.

Особливості та плюси відкриття ФОП

Реєстрація ФОП дає підприємцю наступні переваги:

  • Швидка та безкоштовна процедура оформлення бізнесу, що складається буквально з кількох кроків.
  • Відсутність вимоги реєстрації юридичної адреси – підприємець може працювати вдома.
  • Мінімум вимог щодо ведення діяльності – не потрібно статуту, капіталу, печатки, офісу, штатного розпису та ін. ФОП може працювати самостійно.
  • Великий вибір видів діяльності.
  • Спрощені вимоги щодо ведення звітності, знижені ставки податків.

З мінусів ФОП варто відзначити наявність ризиків. Так, підприємець реєструє справу на себе і несе відповідальність за бізнес майном, статками. В разі невиконання зобов’язань або появи боргів можуть накласти арешт на рахунки і навіть нерухомість. Але за умови ведення легальної діяльності та дотримання всіх законодавчих вимог ризик появи таких ситуацій практично нульовий.

Ключові етапи оформлення ФОП

Відкриття ФОП потребує мінімуму документів – достатньо надати в ЦНАП чи державному реєстратору паспорт та ідентифікаційний код, вказати вибрані види діяльності (КВЕДи) і систему сплати податків, дочекатися внесення даних про бізнес в ЄДР і реєстр ДПС, роздрукувати витяг. Від моменту подання заяви на реєстрацію до першого робочого дня зазвичай не проходить більше 1-2 днів.

Реєстрація онлайн в сервісі «Дія»

Оформити бізнес можна і онлайн, скориставшись сервісом «Дія». Для цього потрібно:

  1. Перейти на сторінку «Автоматична реєстрація ФОП».
  2. Натиснути «Подати заяву».
  3. Виконати всі вказівки системи (вона запропонує дати відповідь на декілька питань, зазначити відомості про підприємця, КВЕДи, систему оподаткування).
  4. Ретельно перевірити внесені дані, підписати за допомогою електронного підпису.

Система відправить на вказану адресу електронної пошти повідомлення про прийом заяви. Через 1-2 дня прийде повідомлення про реєстрацію та вказівки щодо отримання витягу з ЄДР.

Вибір системи оподаткування

Під час оформлення діяльності підприємцю необхідно вибрати систему оподаткування. Наразі йому доступні два варіанти: загальна та спрощена. ФОП на загальній системі сплачують збори за умовами, вказаними у ст. 177 ПКУ: 18% ПДФО, 22% ЄСВ, а також військовий збір 1.5, інші податки, що можуть бути встановлені для певних видів діяльності.

Крім того, будь-який ФОП може зареєструватись на спрощеній системі – запропоновано 4 групи, кожна з яких передбачає певні обмеження щодо вибору сфери роботи, контрагентів, річного доходу, числа найманих працівників та ін. Тому вибирати групу потрібно дуже уважно. Але і умови на єдиному податку значно лояльніші.

Наприклад, спеціаліст ІТ на 3 групі ЄП може надавати послуги будь-яким клієнтам (компаніям, фізособам, ФОП з України й іноземцям), наймати необмежену кількість людей, сплачуючи 5% податку з доходу, який не має перевищувати 1167 мінімальних зарплат на рік (в 2024 це 8 285 700 грн.). Спрощені й вимоги щодо подання звітності, що дає змогу підприємцю самостійно вести бухгалтерію.


Переглядів: 94
Поширень: 0