Ветерани з Вінниччини створили центр реабілітації військових на природі поблизу Гайсина (фото)

На Вінниччині працює долина учасників бойових дій. Це ділянка розміром 9 га із водоймою,спортмайданчиками та будиночками для відпочинку ветеранів. Створили зону для реабілітації теж військові.

Про це йдеться у матеріалі ТСН.

Сергій Челенко воював на Донеччині, був командиром екіпажу танку. Як розповідає воїн, після повернення з війни, хоче частіше бувати з побратимами.

«Тут якось спокійніше. Тихенько сидимо собі: спокій, тиша.  Тут всі свої, всі один одного розуміють», – каже він.

Долину учасників бойових дій почали облаштовувати ветерани АТО ще до повномасштабного вторгнення. Вони організувались у спілку і знайшли землю неподалік Гайсина. Їхню ідею підтримали депутати облради і виділили землю, а потім, у колись захаращеній долині, більше чотирьох десятків ветеранів побудували дерев'яні будиночки, спортивний майданчик і розчистили озеро.

Микола Данилюк попри інвалідність пішов на фронт добровольцем у 2014 році: «Довелося пройти Дебальцево від початку до кінця, втрачати друзів. Була важка контузія, поранення в голову. Сам все це пройшов, пережив і зараз переживаю, тому, як ніхто розумі. наскільки потрібна реабілітація для ветеранів».

Долина учасників бойових дій – це реабілітаційний центр сімейного типу, аби після війни ветеран із сім'єю мав місце,  куди можна приїхати відпочити, провести дозвілля.

Як розповідають волонтери, відпочинок на базі безкоштовний. Долина функціонує за рахунок членських внесків і грошей спонсорів. Також, гроші заробляють гроші під час фестивалів та майстеркласів.

Із чотирьох десятків ветеранів які заснували спілку, двадцять загинули, повернувшись на фронт з початком повномасштабного вторгнення.

Аби зберегти пам'ять про загиблих, спілка ветеранів відкрила музей, у якому відтворили Донецький аеропорт періоду січня 2015-го року, коли там точились найважчі бої.

Своїм досвідом ветерани з Гайсина готові ділитися з іншими, адже, кажуть, Україні після перемоги знадобиться чимало таких центрів.

Фото: Гайсинська РДА.



Переглядів: 126
Поширень: 0