У Харкові свою роботу завершила виставка «Харків Сковороди у портретах та міських пейзажах», головною метою якої було показати харків`янам та гостям міста, як виглядав Харків майже 300 років тому, коли тут проживав відомий український філософ Григорій Сковорода. Сама виставка проходила під патронатом Благодійного фонду, засновником якого є меценат Денис Парамонов.

Більше місяця у Харкові тривала виставка «Харків Сковороди у портретах та міських пейзажах» і усі охочі абсолютно безкоштовно мали змогу відвідати її у Художній галереї імені Генріха Семирадського. За словами керівника цієї галереї Люсії Маслової, виставка про Харків часів видатного українського філософа Григорія Сковороди викликала велику зацікавленість серед містян та гостей міста, а також побила усі рекорди з відвідуваності за усі дев`ять років роботи галереї.

Завдяки Благодійному фонду Дениса Парамонова, під патронатом якого проходила виставка, вхід до її експозицій був безкоштовним і відвідувачам потрібно було лише бажання насолодитися малюнками та гравюрами із зображенням різноманітних будівель Харкова XVIII століття. Наприклад, відвідувачам дуже сподобалась панорама Харкова 1759 року — саме того року український філософ Григорій Сковорода вперше відвідав Харків і це місто дуже йому сподобалось. Після цього він певний час проживав тут.  

Окремо слід наголосити, що для створення експозицій виставки була виконана дуже кропітка робота, адже до сьогоднішніх днів збереглося вкрай мало інформації про те, як візуально виглядала та чи інша будівля Харкова майже 300 років тому. На жаль, з роками дуже багато матеріалу по цій тематиці було втрачено і часто-густо назавжди. Тому організатори виставки у прямому сенсі слова по крихтах збирали інформацію у різноманітних архівних документах, а вже після цього професійні художники дуже вдало втілили пейзажі міста у своїх гравюрах та малюнках. Наприклад, на виставці окрім панорами Харкова можна було побачити різноманітні церкви, центральні площі та навіть шинок, що розташовувалися у Харкові у XVIII столітті. Звісно, усе це тісно пов`язано з Григорієм Сковородою, який частенько бував на цих локаціях міста, коли проживав в ньому, або приїжджав на відпочинок.

Таким чином жителі Харкова та гості міста могли фактично досконало ознайомитися з тим яким був Харків майже 300 років і чим він примітний саме з точки зору перебування в ньому видатного українського філософа Григорія Сковороди.

Благодійний фонд Дениса Парамонова у свою чергу пишається тим, що долучився до створення такого цікавого та потрібного проєкту, а тому й надалі планує підтримувати розвиток культурного надбання Харкова та усієї країни.


Переглядів: 91
Поширень: 0