У Раді запропонували повністю заборонити російську мову в школах

У Верховній Раді запропонували ухвалити законопроєкт про українськомовне середовище у школах. Він передбачає заборону для вчителів та учнів розмовляти російською на перервах та у приватному спілкуванні на території закладу освіти. 

Ініціаторкою законопроєкту стала нардепка і секретарка Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа. Про це вона повідомила у Facebook, пише Місто.

Даний законопроєкт вводить до Закону “Про освіту” поняття “українськомовного середовища”. Це зобов’язуватиме вчителів та керівників закладів говорити українською мовою не тільки під час уроків, але і на перервах, у їдальні, на майданчику, стадіоні чи під час приватного спілкування.

Також, за словами Наталії Піпи, педагоги можуть проводити просвітницькі заходи, закликати учнів спілкуватися українською і робити зауваження, коли чують російську від дітей.

Крім того, залучатися підтримання в школах українськомовного середовища будуть зобов’язані і батьки. А уряд і центральні органи виконавчої влади повинні будуть розробити систему вимірювання мовленнєвих компетенцій дітей.

“Дуже важливо, щоб використання української мови не обмежувалося 45 хвилинами уроку. Ми маємо позбутися цього умовного правила в головах у освітян, учнів та батьків: “пролунав дзвінок – можна будь-якою мовою” (і ми розуміємо, що ця будь-яка – чомусь російська). Має бути сформоване нове правило: “суспільні і публічні місця – державною мовою”, – написала вона.

Таку ініціативу нардепка пояснила тим, що в Україні продовжується тенденція, коли виходячи з уроку діти, а іноді і вчителі – переходять на російську мову. На це скаржаться і батьки – деякі школярі, спілкуючись у школах з російськомовними однолітками, також використовують цю мову.



Переглядів: 116
Поширень: 0