Чому сьогодні не варто стригтися і відчиняти надовго вікна: все про цей день

Сьогодні, 3 жовтня, День техніків в Україні, а віряни згадують священномучеників Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, а також Рустика пресвітера і Елевферія диякона. У народі день прозвали Денис Позимній.

Яке сьогодні, 3 жовтня, свято

  • День пам'яті святого Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, а також Рустика пресвітера і Елевферія диякона (церковне свято за новим стилем);
  • День пам'яті благовірного князя Михайла Чернігівського та його боярина Феодора, а також великомучеників Євстафія Плакиди, його дружини та дітей (церковне свято за старим стилем);
  • День техніків;
  • Всесвітній день грибників;
  • Всесвітній день тверезості;
  • Всесвітній день смузі.

Народні прикмети на 3 жовтня

У народному календарі 3 жовтня - свято Денис Позимній або Денисів день. За старих часів цього дня остерігалися недоброго ока і намагалися не порушувати певні заборони. Також цього дня зазвичай дивились на погоду, адже за прикметами можна дізнатися, якими будуть осінь і зима:

  • якщо цього дня сиро і туманно, а в повітрі багато білої довгої павутини - до погожої осені, сніг піде не скоро;
  • якщо суха погода стоїть - взимку буде мало снігу;
  • якщо шишки низько на ялинці ростуть - морози вдарять рано, а якщо високо - то буде морозно тільки наприкінці зими;
  • якщо клен і береза не скидають листя повністю - зима буде холодна.

Заборони на 3 жовтня

Сьогодні, як і в інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

У народі день 3 жовтня вважається одним із найскладніших у році. Народні прикмети дня не радять сьогодні стригтися і відчиняти вікна надовго - бо в них може проникнути нечисть. Утім, останній забороні є цілком раціональне пояснення: на вулиці холоднішає, і на протязі легко підхопити застуду.

Що можна робити 3 жовтня

У молитвах до святого Діонісія просять допомоги в сімейних справах, вихованні дітей, сил, щоб подолати життєві негаразди.

У народі вважається, що сьогодні потрібно обов'язково з'їсти кілька зубчиків часнику або шматочок цибулі з сіллю - щоб відлякати нечисть і зміцнити імунітет. Сни на Дениса Позимнього - віщі.

Хто сьогодні святкує День Ангела

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначає: Денис, Іван, Павло, Петро.

За старим стилем іменини святкують: Федір, Олександр, Олег, Михайло, Іван, Василь, Тетяна, Іларіон.

Джерело: УНІАН, ТСН.



Переглядів: 268
Поширень: 0