На Хмельниччині викрили посадовців на незаконному збагаченні на мільйони доларів

На Хмельниччині Державне бюро розслідувань (ДБР) виявило незаконне збагачення керівниці обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина, який обіймає посаду керівника обласного управління Пенсійного фонду у Хмельницькій області. Під час обшуків у їхніх помешканнях було знайдено майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Обидва посадовці підозрюються у незаконному оформленні інвалідності для чоловіків, які намагаються уникнути служби в армії. Під час обшуків у робочому кабінеті керівниці МСЕК виявили 100 тисяч доларів та ряд підроблених медичних документів, а також списки осіб, які ухиляються від служби, з фіктивними діагнозами.

Додатково, у квартирі посадовців правоохоронці знайшли 5 мільйонів 244 тисячі доларів, 300 тисяч євро, понад 5 мільйонів гривень, а також коштовності та брендові прикраси. Гроші були заховані практично в кожному куточку квартири – у шафах, шухлядах, нішах. Також були вилучені документи, що підтверджують їх незаконну діяльність і відмивання коштів через різноманітні бізнес-проєкти.

Під час слідчих дій керівниця намагалася позбутися частини готівки, викинувши дві сумки з півмільйоном доларів через вікно.

Правоохоронці з’ясували, що у родини посадовців є значні статки, зокрема, 30 об'єктів нерухомості в Хмельницькому, Львові та Києві, 9 елітних автомобілів, корпоративні права на 48 мільйонів гривень та готельно-ресторанний комплекс на майже 3 тисячі квадратних метрів. Вони також мають нерухомість за кордоном в Австрії, Іспанії та Туреччині, а на валютних рахунках зберігається близько 2,3 мільйона доларів США.

Всі ці активи не були задекларовані посадовцями у їхніх щорічних деклараціях.

Досудове розслідування триває, правоохоронці встановлюють інших посадовців та членів родини, які можуть бути причетні до злочинів. Вирішується питання щодо повідомлення чиновникам про підозри за шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом, за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах, декларування недостовірної інформації та незаконного збагачення (ч. 5 ст. 190, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 366-2, ст. 368-5 КК України).

Санкція статей передбачає позбавлення волі до 12 років з конфіскацією усього майна.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.




Переглядів: 178
Поширень: 0