Кабінет Міністрів скоротив терміни явки до ТЦК під час мобілізації: нові правила

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, скоротивши термін явки до територіальних центрів комплектування (ТЦК).

Як повідомляє РБК-Україна, зміни закріплені в постанові від 1 жовтня 2024 року № 1134.

Раніше діяла норма, за якою день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначався не раніше 14 дня від дня надсилання повістки. Тепер терміни скорочено: мешканці адміністративних центрів областей повинні з’явитися до ТЦК протягом семи діб, а мешканці інших населених пунктів — протягом десяти діб.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів також ухвалив ряд постанов, що регулюють мобілізаційні процеси, оскільки з 18 травня набув чинності закон про мобілізацію. Основною є постанова від 16 травня 2024 року № 560.

У нових правилах уряд визначив, які документи слугують підтвердженням сповіщення про виклик до ТЦК. Якщо повістка надсилається поштою, підтвердження її отримання не потрібно. Визнаними належними підтвердженнями є:

  • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.


Переглядів: 214
Поширень: 0