Червонокнижні зубри з Вінниччини рятуватимуть популяцію свого виду на Київщині

Лісовий масив між Хмільником та Літином на Вінниччині за правом вважається батьківщиною більшості українських зубрів. У багатьох регіонах через бойові дія значно зменшилось стадо цих тварин. Одним із таких місць став національний парк «Залісся» на Київщині. Туди для відновлення популяції фахівці хочуть переселити декілька самців з нашої області.

Про це повідомляє громадська організація WWF-Україна.

З 90-х років минулого століття чисельність зубра тут скоротилася більш ніж утричі. Окрім того, зникло три осередки акліматизації виду в Івано-Франківській, Рівненській та Чернігівській областях.

«Депресія виду зумовлена перманентною соціальною кризою, що спровокувала деградацію середовища існування, неграмотну організацію селекційних і природоохоронних заходів, а головне –небувалі обсяги браконьєрства», – кажуть в ГО WWF-Україна.

За даними організації, наразі, у семи регіонах України мешкають 425 зубрів. Три з семи субпопуляцій – найбільш численні та життєздатні – налічують понад 120 особин і мають позитивну тенденцію до зростання. Зокрема мова про Вінницьку область, де налічується найбільше тварин.

Натомість ситуація у національному природному парку «Залісся» на Київщині, який постраждав від російської окупації у 2022 році є критичною.

Там стадо втратило понад третину тварин, зокрема всіх дорослих самців, тому WWF-Україна планує перевезти у нацпарк самців зубрів з Вінниччини.

Команда вже напрацювала пропозиції до Національного плану дій зі збереження зубра, який має покращити охорону цього рідкісного виду.



Переглядів: 143
Поширень: 0