У Вінниці діє унікальна виставка ретро-автомобілів, яка налічує півсотні експонатів (фото)

Уже понад рік у Центральному парку Вінниці діє постійна виставка «Ретро по-вінницьки». Її облаштували у форматі ретрогаража, в якому розмістили автомобілі, мотоцикли та велосипеди, вироблені ще у минулому столітті. Серед експонатів – «горбатий» запорожець-кабріолет, передані по ленд-лізу в часи Другої світової війни військові автомобілі Willys і багато інших цікавинок.

Загалом колекція налічує близько 50 експонатів, а її особливістю є те, що можна не тільки подивитися на автівки, а й посидіти у салоні деяких з них.

На виставці «Ретро по-вінницьки» представлені унікальні пожежний і санітарний автомобілі, мотоцикли часів Другої світової війни, «Запорожці» і «Волги» різних років випуску, «міліцейські» автівки першої, другої і третьої серії та багато іншого. Але особливий інтерес в контексті нинішньої боротьби України проти російських окупантів і підтримки Заходу представляють зразки військової техніки і раритети американського автопрому, зокрема, автомобілі Willys.

«Це американські автомобілі 1942, 1943 і 1945 років, які були передані за ленд-лізом під час Другої світової війни. Серед них є дуже рідкісний тривісний автомобіль: їх було вироблено всього 720 у світі, і один з них представлений на нашій виставці. До мене звертається багато іноземців (дуже хочуть його викупити), але поки він залишається у нас», – розповів директор ГО «Вінницький музей моделей транспорту, ретротехніки, колекцій і мініатюр» Олександр Вдовиченко.

Також на цій виставці можна побачити кінну бойову тачанку з кулеметом «Максим» епохи Першої світової війни. Такі ще називали «махновськими», бо у війська під проводом командувача Революційної повстанської армії України Нестора Махна був цілий кулеметний полк з кількома сотнями таких тачанок. Цей кулемет був найпотужнішою вогневою зброєю на той час, але його використовують і зараз у новітній російсько-українській війні.

З цікавих експонатів ще є Mercedes з кузовом 123, який був найуспішнішою моделлю Mercedes-Benz свого часу, і яскравий світло-зелений автомобіль «Перемога» 1953 року, який передав на зберігання гурт «ТІК». А на вході до ретрогаража стоїть «запорожець-кабріолет» ЗАЗ-965.

Окрім автомобілів на виставці «Ретро по-вінницьки» є велика колекція велосипедів («Школяр», «Україна» тощо), мопеди (наприклад, львівські «Карпати») і мотоцикли (М-72, що був радянською копією німецького мотоцикла BMW R-71, «Планета», чеський Gezet, угорський Pannonia, К-750 Київського мотоциклетного заводу та інші).

Виставковий проєкт «Ретро по-вінницьки» розташований за стадіоном парку, поруч із зоною атракціонів біля «Льодового клубу». Восени він працює щодня з 12:00 до 18:00 години. Вхід – за вільний донат на розвиток музею (при вході є скринька).

Джерело: ВМР



Переглядів: 132
Поширень: 0