НБУ вилучатиме з обігу банкноти 50 та 200 гривень старого зразка: що це означає для громадян

Національний банк розпочне поступову заміну банкнот 50 та 200 гривень старого зразка з листопада 2024 року.

Про це повідомили на сайті НБУ.

З 1 листопада 2024 року Національний банк України почне поступово вилучати з обігу банкноти номіналами 50 та 200 гривень зразків 2003-2007 років. Ці банкноти будуть замінюватися на купюри сучасного покоління, випущені з 2014 року та пізніше. Заміна проводиться з метою осучаснення та підвищення рівня захисту готівки в обігу.

Без необхідності обміну для громадян

Громадянам не потрібно самостійно обмінювати банкноти старого зразка — вони залишатимуться дійсними платіжними засобами. Тому ними можна буде продовжувати розраховуватися без жодних обмежень. Процес заміни не вплине на повсякденні готівкові операції.

Як відбуватиметься вилучення

З 1 листопада банки припинять видавати старі банкноти номіналами 50 та 200 гривень під час усіх готівкових операцій. Потрапивши до банків, ці банкноти більше не повертатимуться в обіг — їх передаватимуть до Національного банку для утилізації. Крім того, Національний банк припинить постачання цих купюр банкам, інкасаторським компаніям та підприємствам, що займаються обробкою готівки.

Мета заміни банкнот

Цей крок є частиною ширшої стратегії Національного банку, спрямованої на підвищення якості готівкових коштів та забезпечення їх захисту від підробок. Заміна банкнот старого зразка дозволить завершити процес осучаснення банкнотно-монетного ряду гривні, в результаті чого в обігу залишаться лише купюри з покращеною системою захисту. Це також полегшить роботу банків, торговельних мереж та інкасаційних компаній.



Переглядів: 96
Поширень: 0