Яскравий зорепад у ніч з 20 на 21 жовтня: як його побачити

До Землі незабаром наблизяться яскраві уламки комети Галлея, тож незабаром можна буде спостерігати метеорний потік Оріоніди.

Про це повідомляє видання РБК-Україна.

Щороку восени повз Землю проходить метеорний потік Оріоніди. Однак лише найближчими днями яскраві уламки комети Галлея згорятимуть в атмосфері Землі, і це можна буде побачити неозброєним оком.

Оріоніди вважаються одним із найяскравіших метеорних потоків осені. Земля перетинає орбіту уламків комети Галлея з 26 вересня до 22 листопада, але спостерігати за "падаючими зірками" можна буде лише кілька днів.

Метеорні потоки часто називають "падаючими зірками" через їхню яскравість, коли метеори згорають в атмосфері. Під час Оріонідів Земля проходить через залишки комети Галлея, яку востаннє спостерігали у 1986 році, а наступного разу побачити її можна буде лише у 2061 році.

Коли комета наближається до Сонця, її крижана поверхня тане, і частки потрапляють у космос. Під час проходження Землі через ці частинки вони згорають в атмосфері як метеори, утворюючи яскраві спалахи.

Варто зазначити, що Оріоніди не єдиний метеорний потік, пов’язаний із кометою Галлея: навесні також спостерігається потік Ета-Аквариди.

Цього року пік Оріонідів в Україні триватиме з 17 по 21 жовтня. Можна очікувати близько 23 метеорів на годину, а найактивніший період настане в ніч з 20 на 21 жовтня близько першої години ночі.

Оріоніди вирізняються не лише красою, а й швидкістю: метеори рухатимуться зі швидкістю 66 км/с (238 000 км/год). Вони походять із області неба біля зірки Бетельгейзе в сузір'ї Оріона, яке відоме своїм поясом з трьох зірок: Альнітак, Алнілам і Мінтака.



Переглядів: 198
Поширень: 0