Фермерська родина на Вінниччині отримала грант на відкриття власної сироварні

Фермерська родина Савенко-Кречковських з села Курилівці, що на Вінниччині відкриє сироварню, щоб не продавати молоко за заниженою ціною. Завдяки виграному міжнародному гранту вони закупили необхідне обладнання та планують розпочати виробництво сирів і молочних продуктів до Різдва.

Про це пише Суспільне.

Олена Савенко, голова ферми, розповіла, що вони планують запустити переробку молока до кінця року, завдяки чому зможуть виготовляти сири та інші молочні продукти з власної сировини.

Родина Савенко-Кречковських займається тваринництвом понад десять років, а свою ферму під назвою «Господар» вони створили три роки тому. За цей час господарство значно розширилось: зі шести корів поголів’я зросло до тридцяти трьох, завдяки чому вдається отримувати від 300 до 500 літрів молока щодня.

За рік заготовляють 90 тонн молока. Досі його здавали місцевому молокозаводу за ціною 11 гривень за літр, проте висока вартість електроенергії та пального значно знижувала рентабельність цього бізнесу. За словами фермера Анатолія Кречковського, нестабільність цін робить виробництво молока малорентабельним, тому родина вирішила взятися за переробку.

«На даний час галузь не дуже рентабельна. Є нестабільність за ціною. Собівартість молока дуже низька. Хотілось, щоб вона була трохи більша. Так само і по м’ясу. Більшість доходів отримують саме переробники, а не виробники сировини», — розповів фермер.

Фермерська родина отримала міжнародний грант на підтримку малого підприємництва, що дозволило їм залучити 400 тисяч гривень для створення сироварні. Завдяки цим коштам було придбано мінісироварню на 300 літрів, спеціальні візки, робочі столи та камеру для зберігання готової продукції.

Завдяки цим інвестиціям сім'я облаштувала приміщення, де зараз завершуються роботи зі зведення стін та встановлення системи каналізації. Після закінчення ремонту приміщення буде повністю готове для переробки молока.

Фермери планують виробляти різні види сиру, як тверді, так і м'які. Основними продуктами стануть качотта, рікота та "Буковинський". Крім того, у планах — виготовлення йогуртів та сметани. Очікується, що сироварня розпочне роботу до Різдва, 25 грудня, і тоді ж фермери зможуть представити перші партії своєї продукції.



Переглядів: 340
Поширень: 0