Родина Щучаків, що проживає у селі Тартак Жмеринської громади, виготовляє на власній сироварні 18 позицій продуктів із козиного молока.
Про це повідомляє Суспільне.
На Вінниччину Світлана із чоловіком та сином переїхали 2015 з Луганщини. Донька Марія народилася вже тут. Першу козу купили заради неї.
“Щоб вона їла, пила молоко натуральне. Потім я купила ще дві кози, потім взнала, що можна сир варти в домашніх умовах”, — розповіла жінка.
У Кришталевому на Луганщині Світлана працювала на шахті. Тож козина ферма для неї стала чимось новим. У соцмережах жінка вчилася і кіз доглядати, і сир варити. Сарай для кіз та місце для випасу облаштували самотужки. Поряд відкрили й сироварню.
“Я гуляю з ними, їсти роздаю, відчіплюю, причіплюю”, — сказала Марія.
Кожну з вісімнадцяти кіз дівчина знає на ймення. Має й своїх фавориток.
Світлана розповіла, що з козиного молока виготовляють крафтові сири та йогурти.
“Уже менше, сезон закінчується. Вже 20 літрів дають, а влітку — це 40 літрів було на 18 кіз, то це нормально було. Раніше влітку, то я щодня варила сир, а тепер треба збирати два дні, щоб зварити сир. Тримаю в охолоджувачі”.
Всього на своїй сироварні виготовляють 18 позицій товару.
“Вершкове масло, сири напівтверді. Це вершковий, альпійський, мармуровий чистий та з пажитником. М’які сири — це фета, рикота, рикота з кропом, десерт. Витяжні сири — це моцарела, халумі, моцарела копчена. Йогурт та молоко. Ціна на сир — 400-450 грн, витяжні дешевше. Йогурт — 60. Молоко — 50 грн.
У планах Щучаків — на весну розширити стійло і збільшити поголів’я кіз. На малу батьківщину повертатися не будуть. Тут, на Вінниччині, обжилися.