Учора, 18 грудня, у Вінницьких Хуторах, для дітей організували майстерклас з виготовлення традиційного різдвяного «павука» з соломи.
Солом’яний «павук» з давніх часів слугував оберегом для українського житла та всієї родини.
«Найчастіше його виготовляють із соломи жита чи пшениці, тієї, якої було найбільше в господарстві. Свою назву ''павук'' він отримав за те, що висить на ниточці як на павутинці й гойдається, а обертаючись ввечері відкидає химерні тіні, схожі на павутиння, завдяки свічці. Також "різдвяного павука" вважали оберегом, люди вірили, що він відганяє все погане з дому. За традицією, переважно після свят, таких "павуків" знімали, виносили з хати та спалювали», – розповіла в.о. директорки ЗК «Вінницька централізована клубна система» Тетяна Казанська-Гавриш.
Для роботи над традиційним символом Різдва діти використовували природні матеріали, такі як солома та нитки, а також застосовували ножиці й довгу голку.
«Щоб виготовити "павука", солому потрібно підготувати напередодні – за одну-дві доби. Вона має бути гнучка. Для цього її необхідно запарити, щоб пом’якшити структуру. Адже якщо працювати із сухою соломою, то вона буде ламатися та кришитися. Раніше перед виготовленням оберегів люди очищалися та бралися за справу спокійними, бо вірили, що енергетика майстра переходить у виріб, тому під час роботи обов’язково промовляли добрі й світлі слова», – розповідає організаторка майстер-класу Тетяна Байгушова.
Аби зробити павука – соломинки нанизують на нитку і формують трикутники, які з'єднуються в пірамідки, далі їх об'єднують у більші геометричні фігури та створюють велику складну конструкцію.
Тетяна Казанська-Гавриш повідомила, що в закладі культури вже відбулась серія майстер-класів, на яких діти та дорослі навчились виготовляти різдвяного «павука». Адже такі зрази повертають українцям самоідентичність та традиції.
Джерело: ВМР