Реклама
Іспанія входить у трійку лідерів з виготовлення вина на рівні з Італією та Францією. Країна має десятки регіонів, відомих своїм виноробством. Наприклад, La Rioja — найстаріша провінція Іспанії, де виробляється вино, відоме своїм вишневим смаком і рубіновим кольором. Завдяки величезній кількості сортів, які постійно з'являються на місцевому алкоринку, можна стверджувати, що маленькі сімейні винокурні успішно конкурують з великими промисловими підприємствами. В Іспанії виготовляють вино на будь-який смак: Reino de Navarra — батьківщина фруктових рожевих вин, Ribera del Duero — регіон, де роблять відмінні червоні купажі з вираженим смаком тощо. Сьогодні можна купити іспанське вино в будь-якій країні світу. Українські гурмани можуть зробити замовлення за посиланням https://fozzyshop.ua/300070-vina-tikhie/s-43/krayina-ispaniya.
Особливості та різновиди вин з Іспанії
Вишуканий смак і висока якість напоїв, виготовлених в Іспанії, забезпечуються стараннями виноробів, які з повагою ставляться до своєї справи. Ця продукція протягом багатьох років зберігає репутацію однієї з найкращих у Європі, а іспанське вино залишається доступним для кожного. Більшість купажів виготовляють із місцевих сортів винограду Темпранільйо, Гарнача, Альбаріньо та Годельо, які ростуть під спекотним сонцем.
Все іспанське вино можна поділити на кілька сортів:
- червоне (Vino Tinto) — роблять з винограду Темпранільйо, Гарнача, Монстрель, Грасіано та Каріньєна в регіонах Ріоха, Рібера-дель-Дуеро та Приорат. Напої досить насичені, витримані, мають інтенсивний аромат;
- біле (Vino Blanco) — свіже та ароматне, для його виготовлення використовують виноград Альбаріньйо, Вердехо, Годелло і Віура. Регіони виробництва — Ріас-Байшас і Руеда. Більшість білих вин з Іспанії зазвичай сухі, мають виражену кислинку, яскраві нотки трав та цитрусових;
- ігристе (Cava) — робиться з винограду Маккабео, Парельяда, Ксарел-ло в Каталонії. Це місцева альтернатива шампанському, яка робиться традиційним способом вторинної ферментації в пляшці;
- рожеве (Rosado) — його роблять з винограду Гарнача та Темпранільйо в регіонах Наварра та Ріоха. Ці напої досить легкі, фруктові, мають приємні відтінки ягід та цитрусових.
Окремо слід згадати десертні та кріплені вина Іспанії (Vinos Dulces y Generosos). Серед них — Херес (робиться в Андалусії, буває сухим або солодким), Малага (солодкі вина з однойменного регіону, робляться з винограду Мускатель) та Монтілья-Морілес (солодке або кріплене вино, схоже не Херес). Залежно від витримки напої можна розділити на Joven (вина без витримки), Crianza (вина, витримані 6 місяців у бочці), Reserva (вина, витримані рік у бочці) та Gran Reserva (вина з витримкою 2 роки в бочці).
Кожне іспанське вино унікальне та неповторне. Спробуйте сорти з різних регіонів, від білих та насичених червоних до витончених десертних сортів, щоб знайти свій напій.