Спалах сальмонельозу у Калинівці: вже 29 постраждалих, заклад харчування закрито

У Калинівці зафіксовано спалах сальмонельозу. Станом на 10:00 2 липня зареєстровано 29 випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію, серед яких 10 — це діти віком до 17 років, решта — дорослі. Частину хворих уже госпіталізовано, у чотирьох з них лабораторно підтверджено наявність бактерій роду Salmonella.

Про це інформує My Vin, посилаючись на обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Під час брифінгу генеральний директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Ігор Матковський повідомив, що ймовірним джерелом зараження стала шаурма, придбана в одному з місцевих закладів громадського харчування.

«Збудником, найімовірніше, є Salmonella enteritidis. Ми відібрали зразки їжі, води, а також змиви з поверхонь у закладі. У деяких пацієнтів уже виділено бактерії. Роботу об’єкта призупинено, проведено дезінфекцію», — сказав Матковський.

За словами заступника начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Андрія Салюка, оператор ринку не допустив інспекторів до перевірки. У зв’язку з цим складено акт та протокол про адміністративне порушення, що передбачає штраф у розмірі 56 тисяч гривень. З 1 липня роботу закладу офіційно зупинено.

Сальмонельоз — гостра інфекційна хвороба, збудником якої можуть бути заражені продукти тваринного походження: м’ясо птиці, яйця, соуси, майонез — особливо ті, що не пройшли достатню термічну обробку. Захворіти можна також через брудні руки, посуд чи кухонне обладнання.

Симптоми захворювання проявляються раптово: це підвищення температури, нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення і загальна слабкість. За наявності таких ознак необхідно негайно звернутися до лікаря. Самолікування при сальмонельозі небезпечне для здоров’я.

У Центрі контролю та профілактики хвороб наголошують:

  • мийте руки перед їжею, після контакту з сирими продуктами та після туалету;
  • не купуйте їжу в місцях без належних санітарних умов;
  • уникайте вживання сирих яєць та недостатньо обробленого м’яса;
  • зберігайте їжу лише в холодильнику;
  • дотримуйтеся кулінарної гігієни — використовуйте окремий посуд для сирих і готових продуктів.

Епідеміологічне розслідування триває. Фахівці Центру контролю та профілактики хвороб спільно з Держпродспоживслужбою вживають усіх заходів, щоб встановити всі деталі інциденту і не допустити подальшого поширення інфекції.

Читайте також:

У Калинівці після отруєння шаурмою госпіталізували 25 людей: серед них діти

Масове отруєння в Калинівці: поліція відкрила кримінальне провадження



Переглядів: 463
Поширень: 0