Соковита, солодка та ароматна диня — справжній символ літа. У спеку її так приємно подати до сніданку, додати у салат або зробити з неї смузі. Але є одне «але», диня швидко псується, особливо після нарізання.
Щоб уникнути марного викидання плодів і зберегти максимум користі, важливо знати прості правила зберігання дині, про які у своїй статті розповіло видання Real Simple.
Як обрати стиглу диню
Перш ніж зберігати диню, її потрібно правильно вибрати:
- Шкірка має бути кремово-жовта, без плям і тріщин.
- На дотик злегка м’яка, особливо біля хвостика.
- Аромат солодкий та медовий. Якщо нічим не пахне, диня ще недозріла.
Лайфхак: легко постукайте по дині, стигла видає глухий порожній звук.
Як зберігати цілу диню
- Якщо диня ще не зовсім стигла, залиште її за кімнатної температури на підвіконні чи на столі. У таких умовах вона дозріє за 3–5 днів.
- Стиглу диню найкраще зберігати у холодильнику, в овочевому відсіку. Там вона залишатиметься свіжою до 7–10 днів. Упакуйте її в папір або тканинний мішечок, щоб зменшити втрату вологи.
Як зберігати нарізану диню
Ось тут важливо діяти швидко. Після розрізання диня:
- Швидко вбирає запахи холодильника
- Втрачає вологу та смак
- Може зіпсуватись вже за 2–3 дні
Що робити:
- Нарізані шматочки дині покладіть у герметичний контейнер або загорніть у харчову плівку.
- Зберігайте не довше 3–5 днів у холодильнику.
- Не залишайте за кімнатної температури, це пришвидшить бродіння.
Заморожування дині
Це ідеальний спосіб не викидати залишки та завжди мати під рукою інгредієнт для:
- смузі
- сорбету
- морозива
- фрешів або коктейлів
Як заморозити диню
-
Зніміть шкірку, видаліть насіння, поріжте кубиками.
-
Розкладіть шматочки на деко з пергаментом і поставте у морозильник на 2–3 години.
-
Після заморожування пересипте у герметичний пакет або контейнер.
-
У морозилці така диня зберігає найкращі властивості до 12 місяців.
Важливо: після розморожування структура дині стає м’якою, тож для салатів вона вже не підійде, але для напоїв чи десертів — саме те.
Диня — не лише смачний, а й дуже ніжний фрукт, який потребує правильного зберігання. Якщо дотримуватись простих порад, ви зможете довше насолоджуватись її солодким смаком. Правильне зберігання не лише продовжує «життя» дині, а й допомагає зменшити харчові відходи та зберегти користь для здоров’я.
Читайте також:
За яких тварин в Україні можуть оштрафувати і навіть посадити
Персеїди 2025: коли та де в Україні побачити зорепад у серпні