Продукти, які не можна розігрівати в мікрохвильовці

Розігрівати їжу в мікрохвильовій печі дуже швидко і просто, але, як виявилося, не завжди корисно. Розповідаємо про продукти, які все ж краще не піддавати випромінюванню.

Мікрохвильова піч — один з найулюбленіших помічників на кухні для тих, у кого постійно немає часу на щоденне готування. Мікрохвильовка багато в чому може полегшити життя і позбавити від зайвих клопотів, але не варто забувати, що при нагріванні деякі продукти можуть втрачати частину корисних властивостей або змінювати свою структуру. Це стосується будь-якої термічної обробки, проте мікрохвилі мають свою специфіку. Вони змушують молекули води в їжі вібрувати, що й викликає нагрівання. Цей процес є швидким, але не завжди рівномірним, і саме це може створювати певні ризики для деяких продуктів.

Яйця

Яйця — продукт, який ми постійно використовуємо при готуванні. Багато хто не може собі уявити сніданок без омлету або яєчні. І незважаючи на безліч рецептів і способів приготування, варто пам'ятати, що в цьому випадку звертатися до допомоги мікрохвильовки не варто. Через різке підвищення температури всередині яйця утворюється пара, тиск підвищується, тому ймовірність того, що яйце вибухне, дуже висока.

Гострий перець

Гострі перці, як і яйця, при нагріванні в мікрохвильовій печі можуть вибухнути, а в гіршому випадку — загорітися. У складі плоду міститься капсаїцин (органічна речовина, що відповідає за гостроту і пекучість). Коли перець нагрівається в мікрохвильовці, капсаїцин трансформується в аерозоль, в результаті чого виходить саморобний перцевий балончик, який може обпекти обличчя і руки, як тільки ви відкриєте мікрохвильову піч.

Заморожене м'ясо

Якщо ви думаєте, що мікрохвильова піч — кращий помічник для приготування вечері (якщо ви не встигли розморозити м'ясо), то це не так. Проблема в нерівномірному розморожуванні. Поки одна частина м'яса ще залишається замороженою, інша може нагрітися до температури, ідеальної для швидкого розмноження бактерій, які вже були в продукті. Якщо не приготувати таке м'ясо негайно, ризик харчового отруєння зростає. Окрім того, м'ясо не може повноцінно розморозитися: краї часто починають готуватися і стають сірими, тоді як середина залишається крижаною. Це погіршує і смак, і текстуру страви. Тому найправильнішим способом все ще залишається нічне розморожування м'яса в холодильнику.

Кисломолочні продукти

Як би не хотілося швидко розігріти молоко або йогурт, краще заздалегідь дістати продукт з холодильника і почекати деякий час. При нагріванні живі лакто— і біфідобактерії швидко зникають і корисних властивостей в продуктах майже не залишиться. Тим більше, ймовірність того, що молоко згорнеться і скисне, дуже висока.

Кисломолочні продукти

Як би не хотілося швидко розігріти молоко або йогурт, краще заздалегідь дістати продукт з холодильника і почекати деякий час. При нагріванні живі лакто— і біфідобактерії швидко зникають і корисних властивостей в продуктах майже не залишиться. Тим більше, ймовірність того, що молоко згорнеться і скисне, дуже висока.

Заморожені ягоди

Заморожувати ягоди — часта і правильна практика, тим більше, що їх корисні властивості зберігаються, і ви зможете приготувати їх тоді, коли захочете. Головне — постарайтеся не використовувати мікрохвильовку для їх розморожування. Швидке та інтенсивне нагрівання може зруйнувати частину термочутливих вітамінів, зокрема вітамін С, заради якого ми так цінуємо ягоди. Окрім того, через велику кількість вологи всередині та тонку шкірку, ягоди можуть лопнути, перетворившись на гаряче пюре. Найкраще розморожувати їх повільно в холодильнику або при кімнатній температурі.

Мед

З часом мед стає твердим і в'язким: засахарюється або кристалізується. Цей природний процес лише є доказом високої якості продукту. Не варто намагатися повернути початкову консистенцію шляхом підігріву, особливо до високих температур (наприклад, до кипіння). Це руйнує його цінні ферменти, вітаміни, антиоксиданти та інші біологічно активні сполуки, які роблять сирий мед корисним. Перетворення сахаридів та інших речовин при нагріванні може навіть призвести до утворення потенційно шкідливих сполук.

Зелень

При розігріванні в мікрохвильовці ніжна зелень, така як шпинат або селера, швидко в'яне, втрачає хрустку текстуру, смак і частину корисних властивостей. Окремо варто згадати про нітрати, які містяться в багатьох листових овочах. Хоча ризик для здоров'я при одноразовому розігріванні мінімальний, за певних умов висока температура може сприяти перетворенню нітратів на менш бажані сполуки — нітрити. Головна ж причина відмовитись від такого способу — розігріта зелень просто стає несмачною.

Читайте також:

Сонячні вихідні: яка погода чекає на вінничан 20–21 вересня

У Хмільнику відмовилися від гучних святкувань Дня міста: причина



Переглядів: 156
Поширень: 0