Впливове американське видання The New York Times спровокувало бурхливу дискусію в мережі, опублікувавши рецепт медового торта (медовика) під назвою "російський". Публікація у Facebook миттєво зібрала понад півтори тисячі коментарів, переважно від обурених українців, які вкотре змушені захищати свою культурну спадщину.
Про це пише My Vin, посилаючись на матеріал РБК-Україна, у якому журналісти пояснюють: чому медовик - це український торт, та чому росіяни в черговий раз крадуть культурні та кулінарні надбання.
Деталі скандалу з медовиком
Суперечка вийшла далеко за межі кулінарії, адже це яскравий приклад того, як росія роками привласнювала культурні надбання інших народів.
Користувачі справедливо зазначають, що медівник є популярним десертом в Україні, країнах Балтії та Східної Європи, тому називати його виключно "російським"- некоректно та історично неправдиво.
- "Ця газета дуже старається перетворитися на туалетний папір"
- "Сором вам! Ви не можете прожити й дня без підтримки колоніального привласнення. Медовик був поширений в українській, польській, литовській, словацькій та чеській культурах, і навіть давніші російські джерела це підтверджують. Я це довів у своїй книзі Фантастична історія української кухні, це довела стипендіатка програми імені Фулбрайта Маріанна Душар, це довели польські науковці і так далі. Він може називатися "російським" лише прихильниками імперіалізму"
- "Останнім часом я пропускаю російські торти. Бомби вбивають, а я люблю десерти без геополітики!"
Також висловився в коментарях і відомий кухар Євген Клопотенко.
"The New York Times, ви схожі на Трампа", - написав він.
Тож звідки насправді походить знаменитий рецепт?
Ключовий аргумент, який доводить українське коріння десерту, полягає в тому, що вперше рецепт саме того медовика, який згодом здобув шалену популярність, був опублікований у книзі "Українська кухня" ще в 1957 році.
Саме з цього видання рецептура поширилася по всьому Радянському Союзу, ставши улюбленим десертом у багатьох родинах.
Читайте також:
У Вінниці стартує серія осінніх сільськогосподарських ярмарків: де та коли купувати