Найдовший та найсуворіший з усіх постів – Великодній. Християни сім тижнів обмежували себе в розвагах та відмовлялись від м’ясних і молочних продуктів, а рибу й олію вживали двічі, лише на великі свята.
Утримання завершується 28 квітня на Великдень. До закінчення, як і до самого посту, потрібно готуватися не менш ретельно.
«Коли Ви довго відмовлялись від скоромної їжі, організм вже звик до нежирних продуктів. Зазвичай, у святковому меню, крім паски – різноманітні м’ясні нарізки: домашні ковбаска, грудка, риба, шашлики, котлети, крашанки, салати із майонезом. Якщо ж усього цього Ви не вживали цілий місяць, то знайомити свій організм із цим усім треба заново. І робити це — поступово. Невеликими порціями й не менше, ніж тиждень», - розповідає лікар сімейної медицини Роман Пазинич.
«Якщо ж почати їсти усе та по багато, не адаптуючи організм, – в першу чергу, удар отримає підшлункова, шлунок та печінка. Адже понад 40 днів наш організм виробляв менше ферментів для розщеплення нежирних продуктів», - радить медик вінничанам.
Тож, починати радять із дрібного вживання нежирних сортів м’яса: кролика та курки. А от телятину та свинину ввести дещо пізніше. Перш, ніж приступити до трапези – не забудьте про склянку чистої негазованої води. Також їжте більше фруктів, овочів та зелені. Саме вони стануть помічниками у засвоєнні страв, за якими скучили.