Її присутність в оселях вінничан надавала особливої магії та казкового настрою під час різдвяних свят. Під її колючі гілки в Новорічну ніч заглядала малеча, у пошуку подарунків від Санти.
Втім, свята закінчуються, і вже незабаром в містян виникне питання: куди ж подіти зелену красуню?
Щороку, наприкінці січня ми спостерігаємо одну і ту ж картину: засохлі та облисілі ялинки й сосни стирчать з баків смітників чи валяються поруч.
Щоб не псувати присмак свят і не стати автором цього видовища, вінничани можуть принести «використані» ялини та сосни на Вінницьке комунальне підприємство «Вінницязеленбуд». Воно знаходиться за адресою вул. Максимовича, 24. Там пункт приймання працює вже не перший рік.
Втім, перш, ніж принести ялиночку на утилізацію, слід переконатись, що на ній немає прикрас.
Ялинки підуть на матеріал для опалення теплиць, де ростуть дерева та рослини для озеленення міста.
Крім того, що ялинку можна здати на екоперероблення, її можна ще й використати, як добриво на городі чи в садку.
А от нідерландці примудрились варити з ялинок пиво. Виробники компанії Lowlander переконують: ялина — це не типовий для пива інгредієнт, проте він надає напою певної ботанічній якості.
Дають друге життя зеленим голочкам і винахідливі господині: з них варять мило, готують заспокійливі відвари для ванни та ефірну олію. А зі стовбура – смажать чипси у фритюрі.